Taüll, una immersió en el romànic

Taüll és un poble petit, però de gran valor arquitectònic i artístic. Ubicat als Pirineus de Catalunya i envoltat de muntanyes, acull un tresor: dues de les esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000.

Una d’elles és l’església de Sant Climent, que es troba a la part baixa del poble i és l’obra més emblemàtica del romànic català. És d’estil llombard i destaca per la seva impressionant torre campanar de sis pisos. Visita-la per gaudir d’una projecció de videomapatgea l’interior, que recrea com estava pintada l’església al segle XII. Els murals originals es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Continua el passeig pels carrers del poble i visita també l’església de Santa Maria, ubicada a la plaça Major. Des d’aquí podràs iniciar el camí de la Santeta, que en 15 minuts et durà fins a un mirador privilegiat de la vall. El poble té un altre mirador, el de les Cuirilles, a mitja hora caminant, des d’on apreciaràs Taüll protegit pels cims pirinencs.

No pots marxar d’aquest Poble amb Encant sense tastar el seu producte més típic: el formatge artesanal que elabora la Formatgeria de Taüll. Tenen ramats de pastures ecològiques, fan visites guiades i han rebut diversos guardons per la seva excel·lent producció. La passió per aquest producte es demostra a la Fira del Formatge, que celebra el poble a l’agost, on trobaràs parades de formatges i productes artesanals.

Un altre moment especial per visitar Taüll és durant la seva festa major, el tercer cap de setmana de juliol. A la nit podràs gaudir de la baixada de les Falles, quan una serp de torxes baixa des del punt més elevat de la muntanya i recorre els carrers del poble. És una experiència inoblidable que juntament amb altres falles que se celebren als Pirineus Catalans també han estat declarades patrimoni immaterial per la Unesco.