Tarragona: l’Edat Mitjana no és passat

Una de les ciutats catalanes que tenen la història molt present és Tarragona. La petjada de diverses civilitzacions i cultures passades és visible pels seus carrers i places. Ibers, romans, visigots, àrabs o jueus van fer de la capital de la Costa Daurada la seva llar. El llegat de l’Edat Mitjana és un dels que més sobresurten en aquest punt de confluència històrica que és la ciutat, tal com s’encarrega de descobrir-te la Ruta Medieval per Tarragona.

La majestuosa Catedral de Tarragona

La joia de l’itinerari és la Catedral de Tarragona. Ubicada a la part alta de la ciutat, és l’edifici més emblemàtic i conté també el conjunt d’art medieval més ric. Se’n va iniciar la construcció a mitjan segle XII, ubicada al mateix solar que anteriorment havien ocupat una basílica cristiana i una mesquita àrab, i va ser consagrada l’any 1331. És un temple majestuós de planta basilical amb tres naus i creuer. Ressalta la façana principal (segle XIV), amb dues portes romàniques del segle XII, i l’enorme rosassa que la corona. Un cop a dins, no deixis de pujar fins al campanar amb alguna de les visites guiades. Enfilat als seus 70 metres d’altura contemplaràs les millors vistes de Tarragona.

Pla de la catedral de Tarragona / Joan Capdevila Vallvé

Pla de la catedral de Tarragona / Joan Capdevila Vallvè

La visita a la catedral culmina al Claustre. La seva planta quadrangular acotada per arcs de mig punt sostinguts per columnes bessones, la font, la vegetació… tot transmet una reconfortant sensació d’harmonia. L’escultura del Claustre és un dels conjunts més remarcables de la plàstica romànica a Catalunya i data de finals del segle XII i principis del XIII.

Claustre de la Catedral de Tarragona / Imagen M.A.S.

Claustre de la Catedral de Tarragona / Imagen M.A.S.

Recés al Museu Diocesà

A través del claustre es pot accedir al Museu Diocesà. El fons del museu està format per unes 11.000 peces, de les quals se n’exposen aproximadament 237. Destaca la col·lecció de tapissos procedents dels tallers de Brussel·les, al costat d’un retaule realitzat per Jaume Huguet.

Reviure l’ambient medieval al Pla de la Seu

La Catedral presideix un dels racons de Tarragona que millor custodia l’ambient medieval, el Pla de la Seu. Hi ha una sèrie de casals gòtics, entre els quals llueixen amb força l’antiga rectoria i la Casa Balcells, amb un gran pati central format per harmoniosos arcs i bigues. Molt a prop, en l’últim tram del carrer Major, apareixen en el teu camí la casa de l’abat de Poblet, l’edifici de l’Antic Ajuntament i els porxos del carrer Merceria.

Casa Balcells / Patronat Municipal de Turisme de Tarragona. Pep Escoda

Casa Balcells / Patronat Municipal de Turisme de Tarragona. Pep Escoda

El Mur Vell

La ruta ressegueix el traçat de la muralla medieval de la ciutat, coneguda com el Mur Vell, del segle XII. També és a la part alta de la capital de la Costa Daurada, es conserva parcialment en els carrers Ferrers i Enrajolat i en destaquen les torres de Morenes i d’Arandes, que protegien el portal de l’Olivera, al començament del carrer Major.

Les restes arqueològiques sorgeixen en la cantonada més inesperada durant la Ruta Medieval per Tarragona, com les petites capelles de Sant Pau i Santa Tecla, el call jueu o el castell del Rei… El recorregut et descobreix 19 monuments de l’Edat Mitjana. T’hi animes?

 

Imatge de portada: Catedral de Tarragona / Patronat Municipal de Turisme de Tarragona. Pep Escoda

Museu Diocesà de Tarragona / Imagen M.A.S.
Claustre de la Catedral de Tarragona / Imagen M.A.S.
Capella de Santa Maria dels Sastres de la Catedral de Tarragona / Imagen M.A.S.
Plaça de la Font i Ajuntament de Tarragona / Rafael López-Monné
Racó prop de la muralla / Servicios Editoriales Georama