Solsona entre muralles, barroc i gegants

Visitar Solsona és com viatjar a un passat emmurallat medieval. Aquesta Ciutat amb Caràcter compta amb un notable llegat historicocultural. El seu tresor patrimonial es deu en part al seu bisbat, que va acumular gran quantitat de peces d’art, del neolític al segle XX. Totes es poden veure al Museu Diocesà i Comarcal.

Els retaules barrocs del segle XVIII són una altra joia de valor artístic de Solsona i de la comarca. Entre els més destacats es troben el de la capella de la Mare de Déu del Claustre de la catedral de Santa Maria de Solsona, també els de les esglésies de Sant Pere Matamargó (Pinós) i la de Sant Llorenç de Morunys.

Tots es poden admirar en una ruta per 14 edificis imprescindibles d’aquest moviment artístic. El centre d’interpretació de l’Espai Solsonès Barroc, situat a Riner, ofereix una excel·lent contextualització d’aquest estil arquitectònic a través d’obres d’art i audiovisuals.

Solsona és la ciutat de Catalunya amb més gegants i bestiari popular. Un fet que s’evidencia amb la celebració del Carnestoltes. Aquesta festa única basada en la mofa i l’exageració manté la seva essència des del segle XVII. Els balls de gegants bojos i els animals del bestiari popular són tot un espectacle de color. No et perdis el Quarto dels Gegants, on cada dissabte s’organitzen visites guiades. Aquí es guarden totes les bèsties, gegants i capgrossos que surten als carrers durant la Festa Major i el Corpus.

L’entorn natural de Solsona convida a gaudir de rutes en bicicleta pel parc de la Mare de la Font o recórrer la conca del riu Ribera Salada, que compta amb diversos miradors per apreciar el paisatge muntanyenc dels Pirineus de Catalunya. Aprofita per visitar el castell de Castellvell, situat sobre un pujol per gaudir de les vistes panoràmiques al cementiri modernista d’Olius.