Siurana, llegendes d’alçada a la Costa Daurada

Siurana és un Poble amb Encant i alçada. Situat a 737 metres d’altitud sobre una cinglera de roca calcària, el primer que destaca són les impressionants vistes que ofereix. Una panoràmica molt extensa de les Muntanyes de Prades, les vinyes del Priorat, el riu i l’embassament de Siurana.

Aquesta ubicació singular va convertir Siurana en l’últim bastió musulmà conquistat pels cristians a Catalunya, el 1153. Una conquesta que va donar lloc a diverses llegendes com la del Salt de la Reina Mora. Des d’aquest penya-segat va saltar la filla del valí de Siurana, Abdelazia, quan van arribar les tropes cristianes.

L’oficina de turisme de Siurana organitza visites dinamitzades i recorreguts com la ruta Records de princeses i guerrers, en què descobreixes el llegat musulmà d’aquest poble medieval i alhora gaudeixes de les vistes des de les restes del seu castell àrab del segle IX.

L’església de Santa Maria, quecorona l’extrem del cingle de Siurana, és un altre indret a visitar. Un temple romànic ben conservat i construït entre els segles XII i XIII des d’on es pot gaudir d’una bona posta de sol.

Descobrir l’entorn natural de Siurana és un dels principals atractius per als visitants. El poble està envoltat per penya-segats de gairebé 300 metres on és habitual la pràctica de l’escalada esportiva, amb centenars de vies equipades per practicar el turisme d’aventura. Altres opcions són les rutes BTT pel Parc Natural del Montsant o bé practicar rem o piragüisme al pantà de Siurana.

Surt a viure experiències enoturístiques visitant les vinyes i els cellers de la DOC Priorat i la DO Montsant que envolten Siurana. Hi ha una ruta del vi per 6 cellers de la zona de la qual pots gaudir amb amics o família. Els tastos de vins els pots maridar amb l’oli de la DOP Siurana. Apunta’t a fer la Ruta de l’Oli del Priorat: visites una desena de molins per descobrir el procés de producció d’aquest oli de qualitat, elaborat principalment amb la varietat arbequina.