Seguint les passes de Salvador Dalí

Per endinsar-se en l’univers de Salvador Dalí és imprescindible conèixer el triangle dalinià a Catalunya. És un recorregut pels tres punts clau en la vida del geni del surrealisme a la Costa Brava. Els seus vèrtexs són la casa de Portlligat, a Cadaqués; el Teatre-Museu Dalí, a Figueres, i el Castell Gala-Dalí, a Púbol.

Casa Salvador Dalí: el laberint al costat del mar

Atret pel paisatge mariner, la llum i l’aïllament del lloc, Salvador Dalí es va instal·lar el 1930 en una petita barraca de pescadors a Portlligat. Durant 40 anys l’artista va anar transformant aquesta humil construcció fins a convertir-la en la seva residència habitual. Aquesta és la primera parada per seguir les passes de l’artista surrealista a la Costa Brava.

La Casa Salvador Dalí és laberíntica, encadena espais amb passos estrets i petits desnivells. Totes les estances estan decorades amb records i objectes de Dalí que et descobreixen la cara íntima de la seva vida. Va viure i treballar en aquest edifici singular fins al 1982, quan, després de la mort de Gala, es va traslladar al castell de Púbol.

Casa - museu Salvador Dalí / Imagen M.A.S.

Casa – museu Salvador Dalí / Imagen M.A.S.

El Teatre-Museu: el Dalí artista en estat pur

El Teatre-Museu Dalí és una obra d’art en si mateix. A partir de la dècada dels setanta, Salvador Dalí es lliura al projecte museístic amb una dedicació absoluta, intervenint-hi i dissenyant-ne els detalls més mínims perquè el visitant tingués una immersió absoluta en el seu univers.

El segell dalinià ja es fa visible a la façana, tota decorada amb pans de pagès, emmarcada per figures fantasmagòriques recolzades en crosses i coronada per una immensa cúpula de vidre. A l’interior s’hi exposen pintura, dibuix, escultura, gravats, instal·lacions, joies, hologrames, fotografia, estereoscòpies, etc. La col·lecció permanent del museu repassa la trajectòria artística del pintor, des dels inicis fins a obres més tardanes, passant pel futurisme, l’impressionisme i, per descomptat, pel surrealisme.

L’espai també acull una sèrie d’obres que Dalí va realitzar amb la finalitat expressa que s’exposessin de forma permanent al museu. En aquest grup hi ha la sala Mae West, la sala Palau del Vent, el Monument a Francesc Pujols i el Cadillac plujós. El Teatre-Museu és un exemple més de la versatilitat creativa d’un dels genis més universals de Catalunya.

Sala Mae West al Teatre-Museu Dalí / Imagen M.A.S

Sala Mae West al Teatre-Museu Dalí / Imagen M.A.S.

Castell Gala-Dalí: on havia d’entrar per invitació

El tercer vèrtex del triangle dalinià és el Castell Gala-Dalí. L’edifici del segle XI va ser un obsequi que Dalí va fer a la seva musa i companya, Gala. De fet, ella va acceptar el regal amb una condició: l’artista no podia visitar el castell sense una invitació escrita per ella.

Saló dels escuts de la Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol / Imagen M.A.S

Saló dels escuts de la Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol / Imagen M.A.S

Quan la va adquirir, la fortificació es trobava en molt mal estat, amb sostres caiguts, esquerdes i el jardí semisalvatge. Hi va fer diverses reformes que van preservar aquest aire ruïnós després de passar pel seu filtre creatiu. En va decorar l’interior basant-se en representacions pictòriques als murs, falses arquitectures, barroquisme tèxtil, antiguitats, simbologia de caire romàntic… També es va encarregar de pintar personalment els sostres perquè, segons va afirmar el mateix Dalí, “en aixecar els ulls (Gala), sempre em trobi al seu cel”.

Ara aquest cel també el podràs contemplar tu.

 

Torre del Teatre-Museu Dalí / Lluís Carro
Cadillac al pati central del Teatre-Museu Dalí / Imagen M.A.S
Sostre de la sala Palau del Vent al Teatre-Museu Dalí / Imagen M.A.S
Pati de la Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol / Imagen M.A.S
Dormitori de Gala i Dalí de la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat / Imagen M.A.S
Piscina al jardí de la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat / Imagen M.A.S.
Oliveres a la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat / Imagen M.A.S