Santa Pau, un poble medieval entre volcans

La Zona Volcànica de la Garrotxa està formada per extensos boscos i cràters de volcà del color coure de la lava. Aquest singular paisatge dels Pirineus de Catalunya amaga joies com el poble de Santa Pau, que permet viatjar a l’Edat Mitjana a través de carrerons empedrats, muralles i edificis històrics.

La millor manera de conèixer Santa Pau és visitant el seu nucli antic, presidit pel castell de la Baronia, que data del segle XIII. Els carrers del poble et conduiran a la plaça Major o antiga Firal dels Bous. Aquí se celebrava el mercat de bestiar que organitzaven els pagesos. Es tracta d’una plaça gòtica porticada, de les més ben conservades de Catalunya, amb arcs irregulars i molta personalitat.

A la mateixa plaça trobaràs l’església de Santa Maria, construïda entre el 1427 i el 1430 i que mereix una visita. Seguint pels carrerons estrets de la vila vella, arribaràs al portal del Mar, un mirador amb vistes panoràmiques sobre la vall del Ser, que envolta Santa Pau. En el paisatge s’hi poden distingir petites esglésies romàniques.

La natura és un altre dels atractius de Santa Pau. Aquest Poble amb Encant té 13 volcans al seu terme municipal, entre els quals destaca el Croscat, un dels més espectaculars. És el més jove i es caracteritza pel seu singular cràter en forma de ferradura. Visita’l a peu a través del camí que passa per la Fageda d’en Jordà i gaudeix també d’aquest bosc de conte, especialment a la tardor.

Si alguna cosa no et pots perdre, però, és la seva gastronomia. Els fesols de Santa Pau són el producte estrella i se solen cuinar amb botifarra, cansalada o bolets. Fins i tot se’ls atorga una festivitat, la Fira del Fesol, una degustació popular celebrada a mitjans de gener en la qual participen tots els restaurants d’aquest Poble amb Encant.