Rupit, esplendor medieval en un entorn natural de conte

Rupit és una vila de conte, de 285 habitants, amb cases de pedra integrades en el paisatge que les envolta. Les seves façanes de pedra, acolorits balcons de fusta, teulades a dues aigües i carrers empedrats conviden a fer una passejada pel passat medieval d’aquest Poble amb Encant.

Un cop creuat el pont penjant, que uneix els dos costats del poble i passa per sobre la riera de Rupit, les façanes d’edificis de més de 500 anys d’antiguitat t’acompanyen al llarg del carrer del Fossar i la plaça Major.

Molt a prop es troba la primera joia del patrimoni històric de la vila: l’església de Sant Miquel del segle XVII. El seu impressionant retaule barroc va ser instal·lat inicialment a l’església de Sant Esteve d’Olot, però quan es va ampliar aquest temple i en van col·locar un de més gran, es va vendre a la parròquia de Rupit.

Des del nucli de Rupit arribes, fent una petita excursió, a la construcció romànica més espectacular de la zona: l’església de Sant Joan de Fàbregues, del segle XI, de nau única i tres absis disposats en forma de trèvol.

A la vora d’aquest Poble amb Encant es troba l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i la serra del Collsacabra. Aquest entorn natural protegit es caracteritza per les seves escarpades cingleres, boscos frondosos i la presència del pantà de Sau. El monestir romànic de Sant Pere de Casserres, del segle XII, forma part del seu patrimoni històric i el seu entorn és ideal per realitzar tot tipus de rutes de senderisme i BTT.

Acosta’t al salt de Sallent, la cascada més alta de Catalunya, amb una caiguda de 15 metres, situada a 5 km de Rupit. Passeja a lloms d’un cavall pel sender GR-2 fins a Tavertet, una ruta circular de 7,5 km per gaudir de paisatges imponents.

Si visites Rupit el desembre, no et perdis el seu pessebre vivent, en què participa tot el poble. I abans de tornar, atura’t a les botigues d’embotits artesans i fleques, t’emportaràs un deliciós record gastronòmic de Rupit.