Pur mediterrani: Catalunya país de l’oli

Conèixer la cultura de l’oli és entendre el paisatge i la seva gent. És l’element comú del Mediterrani. Practicar l’oleoturisme és assaborir i aprofundir en les arrels de la gastronomia catalana. A més, aquesta activitat es pot combinar amb l’enoturisme i el turisme actiu i de natura i es converteix així en una proposta molt completa i per a tot tipus de públic. Benvingut a Catalunya, el país de l’oli.

Al voltant de l’oli català, un producte mediterrani i de proximitat, s’ha construït tot un univers de molins i productors que t’obren les portes i t’ofereixen la possibilitat de viure una experiència única. A Catalunya existeixen 5 varietats d’oli d’oliva amb denominació d’origen protegida: les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Cadascuna produeix un oli amb una aroma i un cos ben diferenciats. Aquesta diversitat està determinada pel clima, el tipus de sòl i les varietats d’olives utilitzades, com l’argudell de l’Empordà o la morruda del Baix Ebre.

L’oleoturisme et permet conèixer indrets únics com la Farga de l’Arion, un conjunt d’oliveres mil·lenàries situat a Ulldecona. Aquesta farga compta amb l’olivera més antiga del món, que té més de 1.700 anys. Un patrimoni agrícola, gastronòmic i cultural imperdible i tot un museu natural a l’aire lliure per visitar. Aquí, el Molí de la Creu produeix un oli d’oliva verge de collita pròpia, únic al món, seguint les pautes del conreu tradicional. Si el visites, pots tastar-lo i comprar-ne per emportar-te a casa una mica d’aquest tresor culinari.

Experiències que són or… líquid

Catalunya és una gran productora d’oli d’alta qualitat. Durant els últims anys, els productors catalans han apostat per posar en valor la cultura de l’oli, i per això cada vegada més molins i centres productors ofereixen visites i experiències diverses per fer una immersió en el món de l’oli.

Els productors ofereixen activitats com tallers d’allioli, elaboració de salses en cru, tallers per aprendre a tastar oli d’oliva i degustacions de productes km 0. Si et ve de gust, a la tardor pots anar a pentinar oliveres, o sigui, a collir olives de manera tradicional. I com a recompensa, després faràs un tast d’olis, seguit d’un dinar amb productes locals. Un passeig entre oliveres centenàries o descobrir com és el cultiu ecològic de l’oliva són altres propostes que et poden interessar.

Oli, vi i hotels gastronòmics

Si vols combinar l’oleturisme amb l’enoturisme, molts cellers de Catalunya també tenen molí propi i elaboren el seu oli d’oliva. Al Priorat, el celler Masroig ofereix tasts dels que produeixen al celler de la DO Protegida Siurana. A la Terra Alta, el celler modernista del Pinell de Brai, dissenyat per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, elabora també oli verge extra. Combinar un tast de vins amb un d’olis verges pot ser una experiència molt saborosa.

A Catalunya, també pots practicar l’oleoturisme en hotels gastronòmics com Mas La Boella. Aquesta masia històrica del segle XII, situada a la Canonja, a prop de Tarragona, elabora el seu propi oli d’oliva d’alta gamma, que es pot tastar en un menú degustació elaborat pel xef de l’hotel. Pots arrodonir l’experiència amb una visita a la finca per descobrir les vinyes, les oliveres i els processos d’elaboració i comprar l’oli a la seva botiga gurmet.