Paisatges del sabor

Quan degustes un plat de la cuina catalana, cada mos et descobreix la inspiració del xef, et revela les aromes dels productes emprats i t’acosta a la cultura i els paisatges del territori. Assaborir la gastronomia de Catalunya significa submergir-se en el mar, descobrir els pobles i paisatges i interactuar amb la natura. És un territori per explorar a través dels sabors.

L’agricultor que estima la terra

Les vinyes del Penedès, enclavades entre el clima càlid de la costa i les muntanyes de Montserrat, han donat lloc a una denominació d’origen reconeguda arreu del món. També les oliveres, que s’estenen majoritàriament a la part sud i més occidental, produeixen alguns dels millors olis d’oliva verge extra. El de la varietat arbequina, a les zones de Siurana i de les Garrigues, té gran fama. Els fruits secs del Camp de Tarragona o les fruites dolces com les peres, els préssecs o les pomes de Lleida són imprescindibles en una bona taula, així com les taronges i clementines de les Terres de l’Ebre.

L’aroma del mar

Catalunya compta amb gairebé 600 km de costa, amb platges de sorra fina i també cales minúscules d’aigua cristal·lina. A cada port podem degustar un magnífic receptari de plats de peix autòctons a la graella o els guisats que preparaven antany els pescadors. A les comarques de la Costa Brava no hi faltarà el bon peix blanc, que ja des de llunyanes èpoques passades ha estat clau per elaborar saborosos suquets. Les gambes de Palamós o les ostres del delta de l’Ebre són productes estrella que la costa catalana regala de nord a sud. Sovint s’acompanyen amb vegetals de temporada, com els pèsols del Maresme, tan preuats. A l’extrem sud de Catalunya, a les Terres de l’Ebre, es posa el brou de peix al servei de moltes preparacions amb arròs, principal cultiu de la zona. El rossejat o l’arròs a banda són alguns dels plats imprescindibles.

Muscleres de Sant Carles de la Ràpita / ACT

Muscleres de Sant Carles de la Ràpita / ACT

Carns i formatges

A la muntanya, Catalunya combina a la perfecció la natura salvatge i els paisatges bucòlics als Pirineus amb altres serralades interiors riques en vegetació, animals i bolets, com el Montseny o els Ports de Beseit, a les Terres de l’Ebre. Espais sovint aïllats, que han après a ser autosuficients i que es distingeixen pels seus productes.

La vedella és un dels productes de muntanya més deliciosos, que ha donat com a resultat saborosos guisats que varien a cada comarca o regió, així com el pollastre, que avui forma part del receptari català més quotidià. El porc, que es cria majoritàriament a les comarques del nord de les demarcacions de Lleida i Girona, i també a la comarca d’Osona amb la famosa llonganissa de Vic, és la matèria primera per elaborar embotits deliciosos. Juntament amb els formatges, elaborats arreu del territori, s’han convertit en excel·lents protagonistes d’esmorzars i berenars.

Formatge i vi català / Marc Castellet

Formatge i vi català / Marc Castellet

Distintius de qualitat

Alguns d’aquests productes, per la seva excel·lència i personalitat, han rebut el distintiu oficial europeu de Denominació d’Origen Protegida (DOP) o d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Ambdós s’atorguen a productes típics arrelats a una regió que els proporciona un caràcter específic i un gust inimitable.