Ovelles xisquetes i activitats d’aventura a Casa Coix

Casa Coix està oberta des del 2011. La Judith és la que s’encarrega de gestionar aquest allotjament rural situat a Escàs, un poble de 15 habitants de la Vall d’Àssua, entre els rius de Berasti i Sant Antoni, a 1.007 m d’altitud. La casa, un antic paller rehabilitat, la va heretar el seu pare dels padrins. Com que és constructor, i també pastor, va decidir reformar-la per construir-hi dos apartaments independents, totalment equipats.

La casa té dos apartaments amb una capacitat per a 4 persones que conserven l’essència de pagès. Parets de pedra, bigues de fusta i una bona de llar de foc aconsegueixen un ambient acollidor per sentir-se com a casa i gaudir de les vistes espectaculars ben calentons. Fins i tot tenen un telescopi per poder observar les estrelles dels cels nítids d’alta muntanya.

La Judith s’encarrega de rebre els hostes i gestionar tot el que tingui a veure amb la casa. A Casa Coix, els visitants tenen una benvinguda com cal: amb una cistella de benvinguda preparada per la Judith. Són productes del seu hort i de la granja familiar, i varien segons la temporada. Fan goig de veure!

Al costat de la casa es troba la granja familiar. Aquí tenen ovelles xisquetes, una raça autòctona de la zona, i cabres ecològiques. Els visitants que vulguin poden anar-les a veure, sobretot a l’estiu, que pasturen a l’alta muntanya. Anar a collir ous frescos del galliner és també una altra activitat que poden fer.

La Judith comenta que també tenen 4 cavalls, però que són massa afectuosos: els encanta la gent i s’apropen massa. Així que la Judith vol domar-los una mica. Segur que als que els agraden els animals no els importa acabar amb la mà llepada… Si algú vol sortir a aviar (treure a pasturar) el bestiar, també pot acompanyar el pare de la Judith i passar una bona estona, xerrant de la vida a pagès.

A Casa Coix, quan reben els visitants, la Judith els pregunta sobre els seus gustos i aficions per recomanar-los el que més els pugui agradar. Una de les activitats estrella és l’esquí. Aquí es pot practicar a l’estació més propera, Port Ainé, i també a Espot i Tavascan. A pocs minuts de la casa també es poden practicar esports d’aventura com el ràfting. El riu Noguera Pallaresa és l’escenari ideal, ja que està considerat el millor riu d’Europa per a la pràctica d’esports d’aigües braves. Per als amants de l’alta muntanya, una bona opció per descobrir l’entorn natural del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és fer ruta pel sender de llarg recorregut GR-11.

Descobrir els secrets de la vida de pastor a l’Ecomuseu dels Pastors o apuntar-se a fer la ruta La Vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la són també algunes de les activitats que es poden fer a la zona. Aquestes 3 rutes a peu recorren els paratges que van inspirar la creació de dues novel·les d’èxit de la literatura catalana: Les veus del Pamano, de Jaume Cabré, i Pedra de tartera, de Maria Barbal.

Més informació: Casa Coix