Muntanyes de diversió en família

Baixar al fons de la cova on vivien homes prehistòrics. Descobrir la vida dels cavallers templers i hospitalaris amb ulleres virtuals. Fer una gimcana pels carrers de la vila vermella de Prades. O buscar bolets pintats als arbres. Són algunes de les activitats que pots fer amb la família a les Muntanyes de Prades, aquest espai natural protegit de la Costa Daurada. T’apuntes a passar-hi un cap de setmana amb nens?

DIA 1

Converteix-te en pastor

Agafa els bastons, és hora de sortir a pasturar. En plena natura, a Capafonts, comença aquesta escapada que us convertirà en pastors per un dia. Amb el Brogit descobriràs els secrets d’aquest ofici ancestral, de llarga tradició a les Muntanyes de Prades. Primer faràs una excursió guiada on visitaràs l’ermita de la Mare de Déu de Barrulles i caminaràs vora el riu Brugent.

A Capafonts els nens aprendran què significa ser pastor i també es divertiran.

A Capafonts els nens aprendran què significa ser pastor i també es divertiran.

Després d’aprofitar el migdia per fer un pícnic a les muntanyes, sortiràs a pasturar el ramat de cabres amb el pastor. Els nens sempre tenen curiositat per saber com viuen, si tenen lloc on dormir o fins i tot com dormen les cabres. Aquest ofici els intriga. Al final de l’activitat faràs un tast de formatges artesans de cabra Vall de Brugent.

Segueix la pista

A la tarda, la proposta és combinar una gimcana amb una mica d’història. Amb La Teva Ruta la visita guiada a la vila vermella de Prades es converteix en un joc de pistes que et farà conèixer els seus secrets, voltant pels carrers. Les famílies participants haureu de desplegar les vostres habilitats per ser els guanyadors.

Una mica d’enginy i de joc en equip us faran conèixer els secrets de Prades.

Una mica d’enginy i de joc en equip us faran conèixer els secrets de Prades.

Estigues molt atent! En algunes proves, haureu de demostrar el que heu après sobre la vila. En d’altres, us haureu d’espavilar per investigar el que us preguntin. Sembla mentida la memòria que arriben a tenir els nens i l’habilitat que tenen per trobar pistes pel poble. Com que no hi passen cotxes, estan segurs. Al final de la prova rebreu un obsequi. Una pista: es tracta d’un producte típic de la zona que us ajudarà a recuperar energia. No marxareu sense descobrir per què l’anomenen la vila vermella.

DIA 2

Prehistòria en 3D

Per descobrir com es vivia a l’Edat de Pedra res millor que visitar una cova on vivien els homes de l’època. A la Cova Museu de la Font Major de l’Espluga de Francolí comença la segona jornada d’aquesta sortida familiar.

Al llarg de la visita guiada pels 3,5 km de la cova anireu veient projeccions en 3D d’escenes de caça i de fabricació d’eines. Tindreu la sensació que us han teletransportat a la prehistòria, de tan real que sembla. Abrigueu-vos bé, ja que la temperatura a l’interior és d’entre 14 i 17 graus. La visita també inclou tallers perquè els nens construeixin cabanes o facin una pintura rupestre.

Sabeu com caçaven els homes del Paleolític? a la Cova Museu de la Font Major ho descobrireu.

Sabeu com caçaven els homes del Paleolític? a la Cova Museu de la Font Major ho descobrireu.

Si sou una família atrevida, podeu provar de fer la ruta d’aventura dins de la mateixa Cova de la Font Major. Us endinsareu per les cavitats més subterrànies, remuntant un corrent subterrani, acompanyats de dos guies espeleòlegs. El museu us facilita l’equip: neoprè, casc i llum per a cadascun de vosaltres.

 

Una ruta templera virtual

Una altra opció per conèixer la història de l’Espluga de Francolí és fer la Ruta Templera. Un recorregut pel seu nucli antic que encantarà als nens: el fareu amb unes ulleres de realitat virtual. Diferents audiovisuals us endinsaran en la vida dels senyors i menestrals de l’època. Coneixereu l’origen dels hospitalers i el tràgic final dels templers. També visitareu el taller d’un vitraller i un castell hospitaler, entre moltes altres sorpreses. Podreu triar qui us acompanya durant la ruta, un templer o un hospitaler. Quin preferiu?

 

Fixa-t’hi bé i caça un bolet diferent

Us ve de gust anar a caçar bolets abans de tornar cap a casa? Entre alzines, roures i pi roig es pot realitzar un itinerari micològic ben curiós. Es tracta del bosc pintat de Poblet, vora el barranc de Castellfollit. Haureu de trobar 6 bolets dibuixats als arbres. Tot un repte, ja que veure’ls correctament no serà tan fàcil. S’ha de trobar la perspectiva adequada per contemplar els bolets sencers pintats a trossos en diferents arbres. En una hora haureu exercitat la vista, les cames i enllestit l’itinerari.

Observeu bé i divertiu-vos caçant bolets al bosc pintat de Poblet.

Observeu bé i divertiu-vos caçant bolets al bosc pintat de Poblet.

A punt per descobrir amb la família aquests bolets tan curiosos?

Troba més activitats a les Muntanyes de Prades:

La Teva Ruta

T. +34 638 027 366
info@latevaruta.com
https://www.latevaruta.com/ca/

Museu de la Vida Rural

Carretera de Montblanc, 35
43440 L’Espluga de Francolí (Tarragona)
T. +34 977 870 576
www.museuvidarural.cat

Drac Actiu

Partida del Gorg, s/n
43440 L’Espluga de Francolí (Tarragona)
T. +34 629 213 263 / 660 750 531
www.dracactiu.com

Somianatura

Travessera de les eres, 2
43364 Capafonts (Tarragona)
T. +34 977 868 227
www.somianatura.net 

Imatge de portada: Gorgs de la Febró a les Muntanyes de Prades

Vila vermella de Prades.
Bosc pintat de Poblet a Castellfollit.
Serra de la Mussara.
Cova Museu de la Font Major.
Gimcana a Prades.