Mas Garganta, un mas sostenible entre els volcans de la Garrotxa

Mas Garganta és una casa rural que funciona des del 1992. La Inés, la seva propietària, la va heretar del seu avi i lava reformar per viure-hi i criar els seus fills en un entorn natural i tranquil. Aquesta masia del s. XIV, convertida en allotjament rural, està situada a la Vall d’en Bas i envoltada del paisatge únic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La casa rural està integrada per una casa gran de 12 habitacions –que es pot llogar sencera o per habitacions–, la cabana del bosc on es fan les activitats i un espai a la finca habilitat per fer-hi glamping, una modalitat d’acampada amb tots els serveis necessaris. A la casa gran hi ha dos espais especials per gaudir d’una bona estada a pagès: una cuina amb una gran llar de foc i una galeria per relaxar-se i gaudir de les vistes al Puigsacalm.

La Mariana, la filla de la Inés, és qui s’encarrega de rebre els visitants i fer-los sentir com a casa. Aquí, els pares poden relaxar-se i descansar una mica dels nens, gràcies al servei de guarderia que ofereixen. També tastar un àpat casolà de pagès amb el servei de mitja pensió. Els esmorzars i sopars s’elaboren amb productes frescos collits de l’hort de la casa o de camps locals.

La sostenibilitat la tenen molt en compte a Mas Garganta. Converteixen en compost els fems dels animals per abonar l’hort i utilitzen la pastilla de sabó tradicional per rentar-se les mans. Després la usen per fer rentadores. També aprofiten les restes de menjar per donar-les als animals, una activitat que agrada molt als nens.

A la finca hi tenen cabres, conills i cavalls. Tothom que ho vulgui pot donar-los de menjar o bé anar a recollir ous frescos al galliner. Altres activitats que realitzen a la finca són tallers d’elaboració d’infusions de tarongina o de farigola de l’hort de la casa i també preparar la crema catalana a la manera tradicional. Amb un ferro escalfat a la llar de foc, cremen la crema.

Entre les activitats que es poden realitzar al voltant de la finca, la Mariana recomana fer excursions com la ruta pel camí de Sant Valentí, que finalitza en un mirador per gaudir de les vistes de la Vall d’en Bas. Per a les famílies, un pla molt recomanable es fer la Via Verda del Carrilet. Aquest recorregut, que es pot fer a peu o en bicicleta, segueix l’antiga línia de ferrocarril Olot-Girona i recorre les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter.

Una altra opció és visitar el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. A la vora de Santa Pau, un petit poble medieval, els nens podran veure els cràters més importants de la zona, com el Croscat i el Santa Margarida. També recórrer amb un carruatge de cavalls la Fageda d’en Jordà, un bosc de conte de fades on els arbres sembla que pugen fins al cel.

Més informació: Mas Garganta