Manresa, la ciutat ignasiana del cor de Catalunya

L’espiritualitat ha marcat durant segles la personalitat d’aquesta ciutat situada geogràficament al cor de Catalunya. A Manresa, Sant Ignasi de Loiola, fundador de la comunitat jesuïta, va viure un temps en una cova natural mentre realitzava un pelegrinatge a Jerusalem. Durant la seva estada va descobrir la seva vocació i va deixar una empremta a la ciutat que pots descobrir fent la ruta ignasiana.

Al llarg d’aquesta ruta visitaràs edificis històrics com el santuari de la cova de Sant Ignasi i la basílica de la Seu, un temple gòtic que és tota una icona de la ciutat. A l’Espai 1522, el centre d’interpretació de la Manresa ignasiana, descobriràs les llegendes i els simbolismes d’aquest personatge tan lligat a la història de Manresa.

El simbolisme també és molt present a la Festa de la Llum. Aquesta se celebra cada any el 21 de febrer i commemora la fi del conflicte de la ciutat amb el bisbe de Vic el 1345 per poder construir el canal de la Séquia, quan la ciutat necessitava l’aigua desesperadament. Segons la llegenda, una llum misteriosa va penetrar per una de les finestres de l’església del Carme i aquest fet es va interpretar com una senyal divina en favor de la finalització de la Séquia.

Passeja pels carrers de la ciutat per gaudir de la seva riquesa patrimonial, un ric passat modernista i industrial, el llegat barroc i també el medieval. Al Centre d’Interpretació del carrer de Balç pots fer un viatge a la Manresa del segle XIV a través de muntatges audiovisuals.

A prop d’aquesta Ciutat amb Caràcter es troba la muntanya de Montserrat i el seu monestir, un important símbol de la història i la cultura catalana. També pots aprofitar per recórrer la ruta del vi de la DO Pla de Bages i descobrir els centenaris cups de pedra. A prop de Manresa es pot visitar el castell de Cardona, aixecat sota les ordres del comte de Barcelona Guifré el Pilós i que va ser la residència dels senyors de Cardona entre els segles XI i XV.