L’univers dalinià de Figueres

Amb el tren d’alta velocitat arribes puntualment a Figueres, la porta d’entrada a l’univers del geni Salvador Dalí. Aquesta població de la Costa Brava és la vila natal de l’artista i forma part de l’anomenat Triangle dalinià, que la uneix amb els municipis de Púbol i Portlligat, nucli que pertany a Cadaqués. En aquests quaranta quilòmetres quadrats que els separen es concentra tota la creativitat i els paisatges que van inspirar Dalí.

La primera parada a Figueres és el Teatre Museu Dalí, un dels museus més visitats de Catalunya. Aquest acull una part important de les seves obres. Se n’hi exposen un total de 1.500 entre pintures, dibuixos, escultures, gravats i fotografies. El mateix Salvador Dalí va ser l’encarregat de dissenyar aquest museu, on també va ser enterrat. Per completar l’experiència daliniana, acosta’t a visitar el Castell medieval Gala Dalí a Púbol i la casa de Portlligat a Cadaqués on va viure i treballar durant molts anys.

Seguint les petjades surrealistes de Dalí, arribes al Museu del Joguet de Catalunya. Aquí veus exposades joguines com Don Osito Marquina, l’osset de pelfa preferit d’Anna Maria i de Salvador Dalí. Aquest deu el seu nom al poeta Federico García Lorca, que el va batejar així durant una visita al seu amic Dalí. També descobriràs el teatrí (teatre de joguet) que va pertànyer a l’artista Joan Brossa.

Un altre imperdible de la visita a Figueres és el Castell de Sant Ferran, la fortalesa moderna més gran d’Europa. Aquest recinte construït al segle XVIII ocupa una superfície de 32 hectàrees amb un perímetre de 3.120 metres. Ofereix tres opcions de visites guiades, la de la Catedral de l’Aigua és interessant, ja que recorres a bord d’una embarcació pneumàtica les galeries subterrànies del castell. Allà hi ha unes grans cisternes capaces de contenir 9 milions de litres d’aigua.

Per descobrir aquesta vila res millor que apuntar-te als itineraris culturals que organitza l’ajuntament. Descobreix notables edificis modernistes i noucentistes, com la Casa Mas Roger, on va viure Dalí un temps, així com l’antic Call jueu, una de les zones més antigues de la vila, on aquesta comunitat va viure pràcticament aïllada. Mentre passeges, si t’agafa gana aprofita per tastar una flaona. Aquests pastissets tradicionals, farcits amb confitura de cabell d’àngel, són molt típics de la ciutat.

Figueres és a les portes dels Pirineus de Catalunya i a prop de parcs naturals com el dels Aiguamolls de l’Empordà i el del Cap de Creus, indrets molt atractius per la seva riquesa de flora i fauna, a més de les vistes espectaculars que ofereixen. Al seu entorn s’organitzen sortides senderistes, rutes BTT, excursions en caiac i sortides en globus aerostàtic.

Molt a prop de la ciutat es troben dues Viles marineres com l’Escala i Llançà, que pots aprofitar per visitar, així com la Bisbal d’Empordà, una Ciutat amb Caràcter que destaca per la seva tradició ceramista de renom internacional.