L’essència modernista i el caràcter mariner de Sitges

Sitges és vibrant i sorprenent. Una vila de Costa Barcelona que s’ha convertit en tot un referent de la cultura a escala internacional sense perdre la seva essència marinera.

Passejar pels carrers de Sitges és caminar per un dels bressols culturals més destacats de la Catalunya del segle XX. Aquí es troba el Museu del Cau Ferrat, la casa taller del pintor i escriptor Santiago Rusiñol, i el Museu de Maricel, un antic hospital que acull col·leccions d’escultura i pintura antiga i moderna. Tots dos resumeixen l’essència modernista i el caràcter mariner d’aquesta vila.

A través de les rutes modernistes que s’organitzen regularment descobreixes edificis com la Casa de Pere Carreras o la Casa del Rellotge i també les anomenades cases dels americanos: catalans que van fer fortuna a Llatinoamèrica. Són un total de 12 edificis. El Festival Internacional de Cinema Fantàstic és un altre aparador cultural de Sitges. Se celebra des del 1968 i atrau any rere any milers d’espectadors.

Per endinsar-te en la cultura marinera de la vila, recorre el barri de pescadors en una visita guiada organitzada per la Confraria de Pescadors de Sitges, una de les més antigues de Catalunya i de les poques que pesquen exclusivament amb arts de pesca artesanals com la nansa. També pots acostar-te a l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, que s’ha convertit en tota una icona de la vila i que ofereix una vista completa del passeig Marítim.

Entre les festivitats destacades de Sitges hi ha el carnaval, una festa que es va recuperar al segle XIX i que s’ha convertit en un dels més populars de Catalunya. Un dels epicentres de la festa és el carrer del Pecat, lloc de passeig habitual dels visitants de la vila.

L’elaboració de la malvasia és un ofici amb una llarga tradició a Sitges. Aquest vi dolç té un gust particular marcat per la proximitat del mar i una verema tardana. Al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), ubicat al celler Hospital Sant Joan Baptista, descobriràs tots els secrets del conreu d’aquest vi tan arrelat a la tradició vitivinícola de la vila i en faràs un tast. Si et ve de gust, pots maridar-lo amb un arròs a la sitgetana, que combina productes del mar i la muntanya.