L’essència de Girona es viu al Barri Vell

Per viure l’autèntica essència de Girona t’has de perdre pels carrers del Barri Vell. El seu traçat actual coincideix amb el de l’antiga ciutat romana de Gerunda, de la qual encara es conserven restes de la muralla.

El barri pivota al voltant de la catedral de Santa Maria, una de les meravelles que en modelen la personalitat. Barreja diversos estils, el barroc de la façana principal, el romànic del claustre i de la torre de Carlemany i el gòtic de la nau. El tret arquitectònic que la fa més rellevant és que té la nau gòtica més ampla del món, de 23 metres.

Catedral de Girona / Ajuntament de Girona. Roger Colom

Catedral de Girona / Ajuntament de Girona. Roger Colom

Girona és una ciutat amb molta vida cultural i una part molt important de la qual transcorre en aquest barri. S’hi combina una activitat permanent amb esdeveniments puntuals que realcen encara més l’encant dels seus racons i edificis. La catedral de Santa Maria, per exemple, llueix especialment durant el Girona Temps de Flors. És una exposició de carrer que omple des del 1954 molts carrers i edificis de la ciutat amb catifes florals durant el mes de maig. A l’escalinata d’estil barroc de la catedral cada any s’hi fan decorats espectaculars.

Les set vides dels Banys Àrabs

A un parell de minuts caminant des de la catedral, els Banys Àrabs també s’engalanen amb flors. Aquest és un edifici gairebé amb set vides com un gat. Construïts el 1194, es van enderrocar el 1285 i es van reconstruir el 1296. Després van passar per mans privades fins que hi van arribar les monges caputxines per reconvertir-los en rebost, cuina i bugaderia.

Banys àrabs d Girona / Arthur Friedrerich

Banys àrabs de Girona / Arthur Friedrerich

Molt a prop, cada estiu entre els mesos de juliol i agost, la plaça dels Jurats acull el festival de música Tempo Sota les Estrelles. Allà s’hi ubica l’escenari principal, però la programació també inclou un cicle musical de soul, jazz, swing i pop que es fa a l’Auditori Tempo. Música, bon temps, un entorn acollidor, la proposta no només sona temptadora, veritablement ho és.

La petjada jueva

Les petjades d’una altra civilització, la jueva, també són presents als Barri Vell. A la vora dels banys hi ha el Call Jueu. Format per un laberint de carrerons i de patis, és un dels barris hebreus més ben conservat del món. Encara s’hi poden veure les restes arqueològiques del micvé o d’una casa construïda al segle xiii. La immersió en el llegat jueu de Girona la pots completar visitant el Museu d’Història dels Jueus, enclavat en la darrera sinagoga que va funcionar a la ciutat.

Museu d'Història dels Jueus / Imagen M.A.S.

Museu d’Història dels Jueus / Imagen M.A.S.

El mestissatge cultural que es produeix al Barri Vell també es dona en la programació del Festival Temporada Alta. El festival d’arts escèniques que se celebra cada tardor a Girona i Salt aplega produccions artístiques vingudes d’arreu del món i amb creacions catalanes.

Molt més que un restaurant

L’aroma de la visita al Barri Vell de Girona la posen els Jardins de la Mercè. És un espai que uneix en la mateixa recepta ingredients com la gastronomia, els concerts en directe, recitals de poesia o exposicions d’art. El menjar que hi preparen es basa en producte de temporada, combinant plats de la cuina catalana amb elaboracions internacionals, presentats amb disseny i elegància.

Girona és una capital gastronòmica internacional amb propostes suggeridores com la dels Jardins de la Mercè que captiven foodies d’arreu del món. Per als professionals d’aquest sector també té propostes atractives. La principal és el Fòrum Gastronòmic, que se celebra cada novembre i en el qual participen referents com el xef Joan Roca, del Celler de Can Roca.

Una miniplaça

Aquesta passejada per la Girona antiga, que ha combinat estils arquitectònics i cultures diferents, pot acabar a la plaça més petita d’Europa. Amagada entre els carrers i amb només 24 metres, la plaça del Raïm es una rara avis de l’arquitectura. Per arrodonir la seva singular història, el nom li prové d’un mercat de raïm que va acollir temps enrere.

T’animes a passejar-hi?

Girona Temps de Flors / Maria Rosa Ferré
Carrer del call jueu de Girona / Arthur Friedrerich Selbach
Barri Vell i Universitat de Girona des de la muralla / Ajuntament de Girona. Roger Colom
Nau central de la Catedral de Santa Maria de Girona / Imagen M.A.S.
Festival Temporada Alta / ©Tristán Pérez-Martín
Muralla de Girona / Ajuntament de Girona. Roger Colom
Església de Sant Feliu / Ajuntament de Girona. Erik Estany