L’Escala, anxoves i un llegat grecoromà

L’espectacular badia de l’Escala ha estat al llarg dels segles la porta d’entrada des del Mediterrani per a civilitzacions llunyanes. Aquí es van instal·lar els grecs i els romans, tal com evidencia el jaciment arqueològic d’Empúries.

Aquest impressionant paratge de la Costa Brava és un recordatori del passat de la vila i també l’únic jaciment de la Península on conviuen les restes d’una ciutat grega amb les d’una ciutat romana. En aquest espai es poden realitzar visites teatralitzades per endinsar-te en la seva història.

Les lletres i la literatura també formen part de l’herència cultural de l’Escala. Aquí va néixer l’escriptora Caterina Albert, coneguda com a Víctor Català, autora de la novel·la Solitud (1905), considerada una de les obres literàries cabdals del modernisme català. A través d’una ruta literària es poden visitar la seva casa natal a l’Alfolí de la Sal i altres indrets que van inspirar la seva obra.

Passejant pels carrers de l’Escalala la tradició marinera t’acompanya durant tot el recorregut. Des del passeig marítim fins a platges com la de Montgó, que encara conserva la torre de defensa construïda el 1598 per ordre del rei Felip I per protegir la vila dels pirates. Aquesta torre ofereix unes magnífiques vistes de l’Escala, Sant Martí d’Empúries i la badia de Roses.

Després de gaudir de les platges, el litoral i el llegat històric, l’Escala convida els seus visitants a descobrir un altre tresor, en aquest cas culinari: les anxoves. Un dels productes més preuats de la gastronomia marinera catalana i de fama internacional que té el seu propi museu ubicat a l’antic escorxador. No pots marxar de l’Escala sense tastar aquesta delícia que s’elabora artesanalment des de fa 2.500 anys.