Les vedelles ecològiques i el camí de les guineus de Lo Paller de Cal Bosch

A Cal Bosch sempre s’han dedicat a la ramaderia i es dediquen a la cria de vedella ecològica. Un dia van decidir reformar els dos pallers de la finca per convertir-los en allotjaments rurals, com a complement del negoci ramader i des del 2001 que funcionen, amb la Maribel al capdavant. Ella és l’ànima i l’alegria de la casa. La persona que s’encarrega de rebre i tractar els visitants gairebé com si fossin família.

Els dos pallers reformats del poble de Llagunes, Cal Bosch i Lo Paller de Cal Bosch, compten amb apartaments reformats i totalment independents i equipats. A Lo Paller hi ha fins i tot un apartament adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Aquí es respira tranquil·litat i natura per tots els racons. A l’era de la casa hi ha bancs i taules de pedra i una zona de barbacoa per gaudir d’àpats a l’aire lliure. I a les habitacions es respira també un autèntic ambient rural, on la fusta i la pedra es combinen per aconseguir un ambient acollidor. Aquí fins i tot les tauletes de nit són de pedra!

Les vaques de la seva explotació ramadera, com diu la Maribel, pasturen lliures a l’alta muntanya. Si els visitants les volen veure, la Maribel els mostra el camí per arribar allà on s’estan. Un moment especial és quan la Maribel comparteix amb els visitants el naixement dels vedells. Quan les vaques estan a punt de parir, les baixen de les pastures d’alta muntanya a la granja, on es queden fins que neix el vedell. Un cop neix, el poden veure i tocar. Una activitat molt emocionant per als nens i nenes petits.

La Maribel sempre està pendent de les necessitats dels seus hostes. Els pregunta què volen fer i sempre té un munt d’activitats recomanades per fer a la vora de la casa. Una bona proposta és fer una ruta per la vall de Siarb, creuada pel riu del Cantó. Aquesta ruta era utilitzada antigament pels pastors i comerciants en el seu camí de Sort a La Seu d’Urgell. A més, té un nom d’origen preromà, molt interessant per a aquells a qui els agradin els animals, que significa el camí de les guineus.

També recomana molt sovint la ruta del Pic de l’Orri, que arriba fins al refugi de Comes de Rubió, a 1.956 metres d’altitud, situat al Tossal de l’Orri. Aquesta es por fer a l’hivern amb raquetes de neu. Altres opcions són fer senderisme pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, anar a caçar bolets o visitar el poblat de Santa Creu, a l’esplanada del cim del Tossal. Aquest assentament medieval fortificat és l’antecessor de l’actual poble de Llagunes i s’hi organitzen visites guiades, alguna de les quals teatralitzada.

Més informació: Cal Bosch / Lo Paller de Cal Bosch