Les Passions d’Esparreguera i d’Olesa de Montserrat

La Passió és una representació teatral de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist. Les més importants que es fan a Catalunya són les d’Esparreguera i la d’Olesa de Montserrat.

Totes dues ofereixen un espectacle amb una potent posada en escena i una gran complexitat dramàtica i tècnica, per la gran quantitat d’actors i figurants que hi participen.

El fet diferencial d’aquests dos espectacles és la mobilització de tot el poble. Els seus habitants s’impliquen tant en la interpretació com en el muntatge de les obres, que incorporen ràpids canvis escenogràfics i efectes especials en escenes tan simbòliques com l’entrada de Jesús a Jerusalem o el Sant Sopar.

Les passions són una evolució teatral dels misteris, unes representacions d’origen medieval amb un argument basat en les Sagrades Escriptures. Hi intervenien personatges com àngels o dimonis. En el cas d’Olesa de Montserrat se celebra des del 1538 i ha aconseguit un rècord mundial en reunir simultàniament 729 actors a l’escenari l’any 1996.

La Passió d’Esparreguera se celebra des del 1611 i és l’única que té música en directe, interpretada per una orquestra, amb una coral i un orgue de set-cents tubs que acompanya totes les escenes. Aquest so instrumental en directe realça el dramatisme de la història.

Les dates de les representacions varien cada any segons les dates de la Setmana Santa, entre març i abril.