Les estrelles de la nova cuina catalana

La cuina catalana no ha brillat mai amb tanta força. Catalunya compta actualment amb un dels panorames gastronòmics més dinàmics i reconeguts mundialment. Fins a 50 restaurants catalans acumulen 65 estrelles Michelin, els reconeixements que lliura la centenària guia turística Michelin.

Dels Pirineus de Catalunya a les Terres de l’Ebre i de la Costa Brava i Barcelona a les Terres de Lleida, trobaràs restaurants amb estrella Michelin de molts estils. A més a més, entre els elegits n’hi ha tres que ostenten tres estrelles, la màxima puntuació en aquesta escala, com el Celler de Can Roca, l’ABaC i el Lasarte.

El peix, les carns i les verdures, junt amb l’arròs o l’oli d’oliva, han estat revalorats per aquests innovadors dels fogons. Cadascun ha destacat per alguna habilitat especial que s’ha vist reflectida en la seva manera de cuinar. Alguns dels cuiners amb més estrelles són Jordi Cruz, Paolo Casagrande, Fina Puigdevall, Paco Pérez,  Sergio i Javier Torres, Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch i Raül Balam Ruscalleda.

Hi ha figures que han seduït el món sencer per la seva trajectòria, com Ferran Adrià, amb la seva passió per la innovació; el gust exquisit pel producte de Carme Ruscalleda, o la fidelitat a la tradició dels germans Joan, Josep i Jordi Roca. La seva cuina recopila l’essència de la tradició gastronòmica catalana i la reinventa.

L’origen de la nova cuina catalana

El punt d’inflexió és el 1990, quan dos restaurants que canviarien el rumb de la restauració catalana van rebre la seva segona estrella: El Bulli i Can Fabes. El primer recuperava el guardó amb un jove Ferran Adrià com a xef; el segon, amb Santi Santamaria al capdavant. Ells van ser dos dels pioners d’una generació revolucionària que va donar lloc a la nova cuina catalana, apostant amb fermesa pel producte i la llibertat de creació.

Aquests xefs han elevat la gastronomia a un altre nivell, i han fet que l’experiència d’entaular-se i gaudir de la cuina de Catalunya sigui un viatge sensorial.