Les Cases d’Alcanar, la memòria ibèrica vora el mar

L’essència marinera de les Cases d’Alcanar està molt lligada als orígens d’aquesta vila de pescadors de les Terres de l’Ebre. La població va créixer al voltant d’una antiga torre de vigilància, que defensava la població dels atacs pirates. Més tard va ser enderrocada per les tropes britàniques durant la invasió napoleònica i es va construir l’església de Sant Pere Pescador.

L’esperit mercader de la gent de mar de les Cases d’Alcanar ve de lluny. A la Moleta del Remei, un jaciment ibèric que es troba al municipi, hi va viure la tribu ibèrica dels ilercavons, entre el segle VII i el II aC. Aquest poblat va ser un punt clau del trànsit comercial mediterrani de l’època, que es realitzava cap a l’interior pel riu Ebre.

Per rememorar aquella època, apunta’t a una visita guiada pel recinte i veuràs com vivien. A la Moleta del Remei se celebra cada any el Festival Iber d’Alcanar, Tyrika. Un esdeveniment on es fan exposicions temàtiques, tallers didàctics i demostracions artesanals.

Apropa’t al port de la vila per assaborir la cuina marinera de la zona a base de galeres (marisc) i una especialitat: l’arròs a la masqueta amb arròs del Delta, acompanyat de safrà, cloïsses i carbassó. A la Confraria de Pescadors Sant Pere pots visitar l’exposició permanent de fotos antigues de les Cases d’Alcanar i aprofitar per veure la subhasta del peix a la llotja a partir de les 17h.

El litoral de les Cases d’Alcanar és ideal per fer rutes cicloturístiques. Si vas en direcció sud descobreixes búnquers, refugis subterranis i dos nius de metralladores, un dels conjunts més complets de Catalunya. Una altra visita recomanada és la desembocadura del riu Sénia, un espai d’interès natural amb una llacuna que aplega gran diversitat de flora i fauna.