L’encant rural medieval de Montsonís

A les Terres de Lleida, dalt d’un turó amb vistes a la Serra del Montsec, es troba el Poble amb Encant de Montsonís. Aquest nucli, que pertany al municipi de Foradada, va ser un enclavament important a l’edat mitjana, ja que era terra fronterera amb el món àrab. Està coronat per un castell, construït al segle XV, encara habitat i en ús, que és la residència del baró de l’Albi. 

Els pelegrins del Camí de Sant Jaume arribaven a aquest poble i dormien al castell, a l’anomenada habitació del pelegrí. Segons expliquen, els tancaven amb clau durant la nit perquè no poguessin passejar pel castell. Per conèixer aquesta història i moltes d’altres, apunta’t a una de les rutes teatralitzades i gaudeix de diversos tallers com els de cuina medieval i malabars que s’hi organitzen.

Per visitar un altre indret del poble, el mirador de Sant Urbà, situat al costat de l’església amb el mateix nom, hauràs de caminar una mica. Val la pena per les vistes que ofereix a la Serra del Montsec. No gaire lluny es troba el santuari de Santa Maria de Salgar. Aquest monestir romànic del segle XII està situat en un congost espectacular del riu Segre.

Passejant pel poble et topes amb La Botiga de Montsonís, un punt de trobada que és botiga, punt d’informació i restaurant alhora. Aquí es cuinen plats com els canelons d’espinacs –una antiga recepta de l’àvia– o les mandonguilles casolanes. I si vols emportar-te un record gastronòmic del poble, tens on escollir: bolets, olis, vins de la DO Costers del Segre, etc.

Montsonís és Destinació Turística Starlight per la gran qualitat del seu cel nocturn, sense contaminació lumínica. Si vols gaudir dels estels, reserva’t una nit d’observació guiada organitzada pel Castell de Montsonís. Una altra proposta singular és seguir la ruta Land Art-Art Natura. Un recorregut en plena natura on et trobes amb un seguit d’obres inspirades en la natura que s’integren perfectament en l’entorn. Una ruta senderista molt artística i interessant que es pot fer amb nens i nenes.