L’encant medieval i panoràmic de Mura

Envoltat per les muntanyes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es troba Mura. Aquest Poble amb Encant de Paisatges de Barcelona, de prop de 250 habitants, conserva intacte el seu aire medieval.

Al seu nucli històric els carrerons empedrats et condueixen a l’església romànica de Sant Martí, del segle XI. Un cop allà gaudiràs de l’espectacle natural que t’ofereixen les Valls del Montcau, plenes de boscos verds i camps de vinyes. Unes vistes panoràmiques per aturar-te i gaudir del silenci. Un dels indrets més visitats del poble és la Gorja del Pare, un salt d’aigua situat a la riera de Nespres. Si el visites durant la primavera, quan l’aigua és més abundant, el gaudiràs al màxim.

El mes d’abril, el poble celebra la festa de Sant Marc, una festa molt antiga on els muratans demanen al sant protecció contra els llamps i els temporals. El que fan es comprar dos panets especials que s’elaboren per la festa. Un el guarden tot l’any i l’altre se’l mengen recitant abans una pregària.

Aquest poble amb encant també té dos petits tresors gastronòmics: el cigronet de Mura, petit, suau i molt gustós, i el tomàquet rosa, de sabor dolç i intens. Són els reis indiscutibles del rebost dels vilatans. No marxis de Mura sense comprar-ne.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on es troba Mura, ofereix interessants activitats per als visitants. Una d’elles és la visita a la Cova de la Mura, una galeria que s’endinsa en la roca a 170 metres de profunditat i que s’utilitzava fa 4.000 anys com a cementiri. També pots descobrir un patrimoni vinícola únic a Europa i recórrer la ruta de les tines de pedra seca de la DO Pla de Bages. Aquestes construccions permetien als pagesos atendre les vinyes i emmagatzemar el raïm recol·lectat i les eines. La ruta finalitza sempre amb un tast de vins.