
La ruta dels sentits per les Terres de Lleida
Entre setembre i octubre, els paisatges de vinya i oliveres de les Terres de Lleida et reben amb els seus colors canviants i les seves aromes. Apropa’t a gaudir de la seva gastronomia tradicional, amb tocs d’avantguarda, sota un dels millors cels del sud d’Europa per observar les estrelles.
Et proposem una ruta de 4 dies per gaudir de l’enoturisme, el cel i la gastronomia de les Terres de Lleida a dues hores amb cotxe des de Barcelona. L’Hotel Gastronòmic Terradets, de Cellers, és el lloc triat per pernoctar tres nits. Compta amb habitacions amb vistes a la Serra del Montsec i al llac Terradets, situat just al costat. En el seu restaurant gaudiràs de cuina de mercat amb productes de temporada i de Km 0. Cada dia ofereixen una sorpresa culinària amb productes com els bolets, els caragols o el cabrit. L’hotel també compta amb una àmplia oferta d’activitats per gaudir de l’entorn natural: senderisme, cicloturisme…
Dia 1: Observació d’estrelles i menús astronòmics
El primer dia de ruta visites la població d’Àger. Aquí es troba el Parc Astronòmic del Montsec. El cel d’aquesta zona compta amb la certificació de Reserva Starlight, avalada per la UNESCO, perquè és un dels entorns naturals amb menys contaminació lumínica del sud d’Europa. Això et permet gaudir de moltes nits de cels estrellats. Al planetari equipat amb tecnologia 3D i cúpula desplaçable podràs observar l’univers i les estrelles seguint les explicacions d’experts. Els més agosarats també podran gaudir del cel, llançant-se en parapent i meravellant-se de les magnífiques vistes des de l’aire.
Després, proposem un sopar astronòmic al Restaurant El Claustre del Monestir de les Avellanes, a Os de Balaguer. En aquesta antiga abadia del segle XII, envoltada de vinyes, tastaràs un menú elaborat pel xef Bobby Cabral. Aquest menú compta també amb l’assessorament científic del director del Centre d’Observació de l’Univers d’Àger. Els seus originals plats estan inspirats en els diferents planetes i estrelles.
Dia 2: Enoturisme i senderisme d’alturaLa segona jornada comença amb una visita al celler Castell del Remei, de la DO Costers de Segre, a Penelles. Aquest celler, el més antic de Catalunya, es va construir el 1780 per elaborar els primers vins de criança catalans. Durant la visita recorreràs el castell on se situa, les naus plenes de botes, el santuari de la Mare de Déu del Remei i també el molí d’oli i la farinera.
La visita inclou un tast de 3 vins. La millor època per visitar els cellers són els mesos de setembre i octubre, en època de verema. Les vinyes mostren tota la seva esplendor carregades de raïm i ofereixen un espectacle d’aromes i color.
A la tarda, el pla és una ruta senderista pel congost de Mont-rebei, l’únic verge de Catalunya, organitzada per l’empresa Pirineu Emoció. Durant el recorregut per les seves enormes parets verticals de 500 metres d’altura albires les aigües turquesa del riu Noguera Ribagorçana. Un guia-intèrpret del territori t’acompanyarà per comentar el paisatge que descobrireu al vostre pas. La sortida també inclou una ruta panoràmica pel coll d’Ares, port de muntanya que travessa la serra del Montsec i que ofereix grans vistes panoràmiques a una altura de 1.513 m.
Dia 3: Tastos de vins ecològics i d’oli d’oliva verge extra
El tercer dia s’inicia amb una visita al celler Clos Pons de la DO Costers de Segre. Situat a l’Albagés, entre vessants de vinyes ecològiques, compta també amb un molí per elaborar el seu propi oli d’oliva verge extra. La visita guiada s’inicia amb un esmorzar maridat amb el seu vi insígnia, l’Alges, un negre criança ecològic. En finalitzar-la, degustaràs 4 dels principals vins de Clos Pons envoltat de botes i oliveres.
Precisament entre oliveres de la DOP Garrigues es troba Arbeca. En aquesta població hi ha la productora d’oli Nou Segons. Aquí participaràs en una experiència oleoturística a càrrec de l’empresa Hola Olive. Es tracta d’un tast d’oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida les Garrigues. Un oli elaborat amb la varietat d’oliva de la zona, l’arbequina, recol·lectada manualment.
La Ruta de l’Oli recorre aquesta zona. És un itinerari que connecta una trentena de poblacions productores d’aquest oli, envoltades d’un entorn natural de camps d’oliveres centenàries i boscos amb plantes aromàtiques com el romaní i la farigola.
Dia 4: El descobriment dels templers al castell de Gardeny
El quart dia, el destí és el conjunt monumental de la Poderosa Comanda de Gardeny, a Lleida. Endinsa’t en un apassionant viatge per descobrir una de les comunitats religioses més interessants i controvertides de la nostra història: els templers.
Aquest conjunt, construït en el segle XII, està integrat pel Castell de Gardeny, la torre habitació, la torre de l’homenatge i l’església romànica de Santa Maria de Gardeny. Es va convertir en propietat de l’Orde dels Templers després que aquests ajudessin a conquistar la ciutat de Lleida el 1149, que estava sota domini sarraí.
Veuràs una projecció audiovisual sobre l’origen d’aquesta comunitat i les regles que la regien. A la tornada a l’hotel, relaxa’t a la terrassa amb vistes al llac per finalitzar el teu periple sensorial per les Terres de Lleida.
Pots realitzar aquesta ruta per lliure, però si ho prefereixes, contracta aquest paquet a l’agència Tu i Lleida, que s’encarregarà d’organitzar-ho tot. Tu només hauràs de gaudir de l’experiència.