La importància dels guies de natura

Gaudir dels parcs naturals i les muntanyes dels Pirineus de Catalunya és un gran plaer, però no hem d’oblidar que les condicions a la natura són canviants, tant pel que fa al clima com al terreny. Els guies de natura són una gran opció per fer sortides sense risc, ja que garanteixen la teva seguretat a l’aire lliure. Els seus coneixements fan les rutes més atractives i et permeten descobrir racons privilegiats. T’apuntes a una activitat guiada?

Senderisme a l'estany de Sant Maurici

Senderisme al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Per què sortir amb un guia de natura?

L’Albert de Gràcia és geòleg, guia titulat de muntanya i creador de MeteoPirineus Catalans. Ell té clars els beneficis de confiar en un guia de natura: “Una persona del territori no només t’aporta un itinerari a la natura, sinó que et dona loportunitat dadquirir molt més coneixement sobre lentorn”. Pot ajudar-te a realitzar un trajecte que desconeixies o que sol no podries afrontar, però “també aportarà un valor afegit molt important” a la teva experiència a la muntanya.

“Un altre motiu per sortir amb un guia és que vas acompanyat de manera segura. És una persona amb preparació i coneixença que evitarà que et passi res durant el trajecte”, assegura De Gràcia. Això converteix els guiatges i les sortides a la muntanya en una activitat per a tothom: tant si sou una família amb nens, un grup d’amics o una parella jubilada, com si us considereu habituals de la muntanya i de l’esport, els guies s’adapten a les vostres necessitats. Ajuden a interpretar l’entorn, a adquirir nous coneixements sobre la fauna i la flora i a reflexionar sobre la conservació de la natura.

Grup baixant el barranc de Comalforn a Port Ainé, FGC

Grup baixant el barranc de Comalforn a Port Ainé, FGC

Una alternativa al turisme de masses

Encara hi ha més motius. A tots els anteriors s’hi suma l’oportunitat que ofereix el guia local d’accedir a llocs extraordinaris i molt menys concorreguts. Les excursions amb guia de natura poden realitzar-se pràcticament tot l’any, i són una bona oportunitat per visitar els Pirineus catalans fora de temporada i evitar les aglomeracions. “Sortir amb una persona que conegui el territori i et sàpiga portar a racons menys coneguts et donarà l’avantatge de gaudir sol de la natura”, afirma l’Albert. “Llocs que, d’una altra manera, segurament no hauries arribat a visitar”.

Iniciatives per informar a la població

Una de les principals dificultats a l’hora d’organitzar sortides pels Pirineus de Catalunya és la previsió del temps. La meteorologia d’aquest territori és complexa i difícil de predir. Amb l’objectiu de divulgar-la i apropar-la a tothom, l’Albert va crear MeteoPirineus Catalans, una eina informativa digital que dona a conèixer les previsions del temps de manera actualitzada i altres informacions d’interès del territori. És una eina de referència per realitzar activitats outdoor als Pirineus.

SOMPirineu és una altra iniciativa que ha posat de manifest la importància dels guiatges als Pirineus de Catalunya. Es tracta d’un portal informatiu impulsat per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i ofereix tota una sèrie de recursos, com vídeos i un directori de guies del territori per promoure el guiatge a l’alta muntanya.

Excursionistes a la Vall de Boí

Excursionistes a la Vall de Boí

Les activitats amb guia, una aposta per la sostenibilitat

Els beneficis de sortir amb guia no només els notaràs tu, sinó també la mateixa natura. Els guies s’asseguren que les sortides siguin responsables de cara a l’entorn, respectant sempre els ecosistemes i preservant la seva biodiversitat. Limpacte de les excursions guiades és més baix, i l’ús dels recursos naturals, més controlat.

Per descomptat, els guiatges proporcionen un retorn econòmic de l’activitat turística a la població local. Això incentiva la conservació i el manteniment de l’entorn, i contribueix al desenvolupament socioeconòmic de les zones de muntanya. Els guies mostren l’entorn de manera respectuosa, transmeten la seva passió per la natura i ajuden a divulgar el territori, les seves tradicions i costums.

Reserva el teu guiatge i descobreix els autèntics Pirineus de Catalunya. Trobaràs un gran ventall d’agències al territori que et posaran en contacte amb guies locals en funció de l’activitat que vulguis realitzar. I, fins i tot, poden adaptar-te una sortida a mida.

Agències i empreses d’activitats amb guia

A Pas d’Isard

Telèfon: +34 628 088 112
Mail: info@apasdisard.com
Web: www.apasdisard.com

ARANexperience

Telèfon: +34 973 64 00 87
Mail: reservas@nautviajes.com
Web: www.aranexperience.com

Discover Pyrenees

Telèfon: +34 973 510 965
Mail: info@discoverpyrenees.com
Web: www.discoverpyrenees.com

En Ruta Girona

Telèfon: +34 656 634 440 /+34 656 695 098
Mail: info@enrutagirona.cat
Web: www.enrutagirona.cat

Guies de Muntanya i Barrancs Ama Dablam

Telèfon: +34 615 233 442
Mail: info@guiesamadablam.com
Web: guiesamadablam.com

Kokopeli Experience

Telèfon: +34 932 955 877 /+34 933 028 755
Mail: explore@kokopeli.es
Web: www.kokopeliadventure.com/es

NJOY Catalonia

Telèfon: +34 618 177 973 /+34 677 976 200
Mail: hola@njoycatalonia.com
Web: www.njoycatalonia.com

Outdoor Adventour

Telèfon: +34 973 043 409
Mail: info@outdooradventour.com
Web: www.outdooradventour.com

Pedratour

Telèfon: +34 938 215 111
Mail: info@pedratour.com
Web: pedratour.com/

Pirineu Emoció

Telèfon: +34 973 681 518
Mail: info@pirineuemocio.com
Web: www.pirineuemocio.com

Pyrenees Extrem

Telèfon: +34 644 49 50 11
Mail: pyreneesextrem@gmail.com
Web: es.pyreneesextrem.com

Rutes Pirineus

Telèfon: +34 691 772 966
Mail: info@rutespirineus.cat
Web: www.rutespirineus.cat

Rutes Sílvia Rovira

Telèfon: +34 636 257 282
Mail: silviarovira@rutes.es
Web: rutessilviarovira.com

Traveltec

Telèfon: +34 972 363 111
Mail: incoming@traveltec.info
Web: www.traveltec.info/ca/pirineus

Trescàlia

Telèfon: +34 657 861 805
Mail: info@trescalia.com
Web: www.trescalia.com

Vertical Emotions

Telèfon: +34 629 21 65 07
Mail: info@verticalemotions.com
Web: verticalemotions.com

Xavi Llongueras, Guia d’Alta Muntanya UIAGM

Telèfon: +34 676 510 655
Mail: guia@xavillongueras.com
Web: www.guiallongueras.com