La gran festa de la Calçotada de Valls

La calçotada de Valls és una diada festiva, popular i promocional del calçot que se celebra l’últim diumenge de gener. Al segle XX, els calçots ja eren habituals als àpats d’hivern i les trobades familiars dels vallencs, però l’expansió definitiva de la calçotada arribaria el 1940.

Va ser llavors quan la Penya Artística de l’Olla, una entitat cultural de la vila, va començar a convidar personalitats del món artístic i cultural barceloní del moment per donar a conèixer aquesta gran festa gastronòmica. Els artistes Salvador Dalí i Joan Miró van ser dos dels seus convidats il·lustres.

La gran festa de la calçotada ha anat evolucionant al llarg dels anys, però el rerefons és el mateix: mantenir aquesta tradició tan arrelada. Durant la jornada se celebren cercaviles i concursos de tota mena: de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa per acompanyar aquest tipus de cebes. Els visitants tasten els calçots i també poden maridar-los amb vins dels cellers de la DO Tarragona als espais de venda i degustació habilitats per a la jornada.

La cultura i les tradicions són molt presents en aquest esdeveniment. Cada any s’organitzen rutes i visites guiades a diversos indrets del patrimoni històric de la vila. La plaça del Blat és l’escenari de les actuacions especials de les dues colles castelleres: la Vella i la Jove dels Xiquets de Valls.

Diuen que, al llarg de l’any, a Valls es mira tres vegades al cel: per contemplar el campanar més alt de Catalunya, per aplaudir l’enxaneta quan corona un castell i per assaborir els calçots. Així que ja tens tres motius per gaudir del cel de Valls.