La fortalesa medieval amb encant de Pals

Les pedres parlen a Pals. El seu encant és evident només acostar-t’hi. La fortalesa emmurallada que envolta el seu nucli històric d’origen gòtic ha estat completament restaurada. Pots imaginar-te retrocedint a l’època medieval mentre camines pels carrers empedrats amb voltes de pedra, arcs de ferradura i portalades romàniques.

Entre edificis romànics, gòtics i barrocs combinats amb harmonia destaca el Museu Casa de Cultura Ca la Pruna, una imponent casa fortificada del segle XVI. També la Torre de les Hores, l’única que queda de l’antic castell medieval de Pals.

La passejada pel nucli antic del Pedró inevitablement et porta fins al Mirador Josep Pla. Des d’aquest indret, que porta el nom del genial escriptor empordanès, pots contemplar la plana empordanesa presidida pel massís del Montgrí amb les illes Medes al fons. Una panoràmica que Pla descriu en algunes de les seves obres.

Un altre encant d’aquesta vila medieval de la Costa Brava és la platja. Una llarga extensió sorrenca, ideal per a la pràctica d’esports aquàtics. T’hi pots arribar seguint un antic camí vorejat de dunes i pins blancs. Practicar el cicloturisme i el senderisme entre els camps d’arròs del municipi també és una activitat molt recomanable.

Aquesta zona de l’Empordà és terra d’arròs, un cultiu que ha marcat la cultura i el paisatge de la regió. A bord del Xiulet, el Tren cultural de l’arròs de Pals, pots fer una interessant ruta que surt d’aquest poble. Recorres en trenet els aiguamolls i arrossars que l’envolten i descobreixes com es conrea aquest arròs amb denominació d’origen protegida, des de la sembra fins a la collita. Una de les parades és al Molí de Pals, una antiga construcció que va fer les funcions de castell i molí durant cinc segles.

I ja que has fet la ruta cultural de l’arròs, només et queda tastar-lo, acompanyat d’un vi de la DO Empordà, als restaurants d’aquest poble medieval amb encant. Bon profit.