La història feta camí de muntanya

Els camins són l’ànima dels Pirineus catalans. Guarden la història i les vivències de la terra que travessen i les expliquen a aquells que els recorren. Recuperar aquests camins i evitar el seu deteriorament és essencial per no perdre les empremtes del passat, i a la comarca del Pallars Sobirà ho tenen clar. És l’objectiu de l’associació Camí Vell, que des del 2014 emprèn iniciatives per restaurar, millorar i senyalitzar diversos senders amb presència històrica al territori.

Alguns desapareixen sota la frondositat de la vegetació i altres simplement es veuen deteriorats pel pas del temps quan la manca de recursos no permet fer-ne el manteniment. És aquí on el petit exèrcit de voluntaris de Camí Vell apareix per evitar-ho. Prioritzen els senders que els habitants de la comarca consideren més importants i dediquen els seus esforços a recuperar-los. A més, volen que aquests camins antics siguin un motor econòmic per al Pallars Sobirà.

La seva finalitat és conscienciar sobre la importància patrimonial que tenen els senders, promoure el seu ús entre la població i divulgar la seva existència com a vies de comunicació tradicionals entre pobles. Només d’aquesta manera la iniciativa pot créixer i propagar-se a altres comarques, com passava fa un parell d’anys a la seva veïna Pallars Jussà. Rutes com El pas del temps, Ramat de camins, Camins Vius o La Vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la garanteixen recorreguts tradicionals de somni amb paisatges humans i naturals, carregats de cultura i història i molt més.

Més informació a National Geographic.

Camí Vell del Pallars Sobirà

Camí Vell del Pallars Sobirà