Gallines de terra i horta ecològica a Can Gual

Can Gual és una antiga masia rehabilitada situada a l’Ametlla del Vallès. La finca era dels pares de la Montserrat, l’actual propietària. Ella s’hi va instal·lar amb el seu marit, Tomàs, i són els masovers. Aquí van començar rehabilitant un antic galliner per convertir-lo en allotjament rural, fins a arribar als tres que tenen en l’actualitat.

Els tres allotjaments, completament equipats, estan situats al voltant de la piscina i rodejats de natura per desconnectar de la vida de ciutat. Compten amb una zona de barbacoa, terrassa, i una casa té jardí privat per gaudir d’àpats a l’aire lliure.

Com que la Montserrat i el Tomàs viuen a la mateixa finca, en una altra casa, sempre estan presents i disponibles per a qualsevol necessitat dels hostes. Però de feina no els en falta. Són avicultors i es dediquen a la cria de gallines de terra. A més a més, tenen un hort ecològic amb tot tipus de fruita i verdura, i venen els ous i les verdures al mercat setmanal del poble. Si els hostes volen comprar-ne, també poden.

Entre les activitats que ofereixen destaca la visita guiada a l’hort, on expliquen als hostes les varietats i les llavors dels aliments que cultiven. Una activitat que agrada molt als nens i nenes és recollir i classificar els ous frescos del galliner.

Però a la finca hi ha més animals: conills, un porquet i un gall dindi. Un bon entreteniment per als més petits, que també poden ajudar a alimentar-los. I quan la Montserrat s’anima amb la rebosteria, els hostes estan convidats a participar-hi i aprendre a elaborar bunyols de quaresma, pa de pessic, farcit de pastissos… el que sorgeixi.

A l’entorn natural de la casa, la Montserrat recomana una caminada fins a la riba del riu Tenes, un afluent del Besòs. Una sortida de la qual gaudeixen molt les famílies i els gossos. A més, aquesta és una zona d’alt valor paisatgístic on es troben gran quantitat d’espècies vegetals.

També són molt recomanables les excursions per les cingleres de Bertí o Tagamenent, un conjunt de cingleres i relleus que formen part de la serralada Prelitoral. I als amants dels espectacles naturals no els decebrà la visita a Sant Miquel del Fai. Aquest espai natural està ple de coves d’estalactites i estalagmites, estanys i salts d’aigua. A més, compta amb joies romàniques com l’església de Sant Miquel, del segle X.

Malgrat que la Montserrat recomana, a qui vulgui, activitats per fer a la vora de la casa, reconeix que moltes vegades passa que no es mouen d’allà. Per alguna cosa deu ser, oi?

Més informació: Can Gual