Fires de Sant Narcís de Girona

Les Fires de Sant Narcís són la Festa Major de Girona, que se celebra la setmana del 29 d’octubre, el dia de Sant Narcís, patró de la ciutat.

Aquest sant és el protagonista del popular miracle de les mosques. Segons explica la llegenda, el 1285 les tropes franceses de Felip l’Ardit van entrar a la ciutat i van profanar la tomba del sant a la basílica de Sant Fèlix. Del sepulcre de Sant Narcís en van sortir una gran quantitat de mosques que van picar i encomanar una malaltia mortal a milers de soldats francesos. Així Girona es va salvar del setge i dels francesos.

Llegendes a banda, la festa grossa de Girona dura al voltant d’uns 5 dies i omple la ciutat d’espectacles de caràcter popular, familiar i cultural. El correfoc, la diada castellera o les trobades geganteres són algunes de les activitats més tradicionals d’aquesta festa.

El Parc de les Ribes del Ter i Devesa, el pulmó verd de la ciutat, acull diversos espectacles i equipaments. Aquí s’instal·len durant el dia les parades dels mercats d’alimentació i artesania, i durant la nit se celebren concerts de música a l’esplanada de la Copa. La cloenda de les Fires de Sant Narcís també té aquest espai natural com a escenari, on se celebra el tradicional castell de focs d’artifici.