Festes de Santa Tecla a Tarragona

Les festes de Santa Tecla de Tarragona són el gran esdeveniment de la ciutat, que honora la seva patrona amb un seguit d’actes tradicionals, festius, religiosos i gastronòmics, que conviden a sortir al carrer per no perdre’s res.

L’origen de la festa es remunta al 1321, l’any que va arribar a la ciutat la relíquia del braç de Santa Tecla provinent d’Armènia.

Amb la Crida i la Nit Inaugural acompanyada de focs d’artifici comencen 10 dies de festa amb activitats per a tots els públics. Concerts, activitats infantils, correfocs… El dia de Santa Tecla, el 23 de setembre, un seguici popular passeja la relíquia pels carrers de Tarragona fins a tornar de nou a la catedral.

Tot seguit, tothom està convidat a gaudir d’espectacles de balls tradicionals i a fer pinya a la festa castellera, protagonitzada per les colles de la ciutat. És un dels esdeveniments castellers més antics de Catalunya.

La gastronomia té un paper destacat en la celebració. A l’espai Tecla Tapa es pot fer un mos ràpid o bé prendre un vermut amenitzat amb música en qualsevol plaça del centre històric. Els restaurants de la ciutat ofereixen menús per tastar el plat típic de les festes, l’espineta amb cargolins, a base de tonyina, patates i cargols.

Per als més llaminers, l’opció és apropar-se a la plaça de la Font, on s’organitza el popular tast del pastís tradicional de la festa, el braç de Santa Tecla. Un braç de gitano deliciós per acabar la festa.