Festes de Santa Eulàlia

El 12 de febrer, el dia de Santa Eulàlia, Barcelona celebra la festa major d’hivern. És una celebració popular en honor de la copatrona de la ciutat, juntament amb la Mercè, en què no falten les ballades de sardanes, els bastoners, els correfocs i els gegants.

Santa Eulàlia, que va viure al segle III, va ser martiritzada amb només 13 anys per negar-se a rebutjar la fe cristiana. Està enterrada a la cripta de la catedral i al seu pati conviuen 13 oques en honor a la seva edat i als martiris que va rebre.

La Passejada de les Laies és un dels actes destacats de la jornada. Es tracta d’una desfilada de les gegantes de la ciutat per la Baixada de Santa Eulàlia, on representen un ball. Aquest dia totes les gegantes es diuen Laia.

La cerimònia del penó de Santa Eulàlia és un altre acte solemne. El penó és la senyera històrica de Barcelona i es penja de la balconada de l’ajuntament cada 12 de febrer. L’alcalde o alcaldessa és l’encarregat de col·locar-lo mentre sona l’himne d’Els segadors.

El penó de Santa Eulàlia té un important significat històric, ja que onejava a l’Ajuntament de Barcelona el juliol del 1713, quan el Consell de Cent va decidir resistir en plena guerra de Successió. També era l’estendard que portava Rafael de Casanova, conseller en cap de Barcelona, quan el van ferir durant l’atac final a la ciutat l’11 de setembre del 1714.