Festes de la Mercè de Barcelona

El 24 de setembre és una data important per a Barcelona. És la festa major organitzada en honor a la seva patrona, la Mare de Déu de la Mercè. Una festa popular que se celebra des del 1871.

La Mare de Déu de la Mercè es va convertir en la patrona de la ciutat després que els barcelonins s’encomanessin a ella per salvar-se d’una plaga de llagostes el segle XVII. Abans ho era santa Eulàlia, copatrona de la ciutat actualment.

Els carrers de la ciutat s’omplen d’espectacles com el festival de música BAM, que compta amb escenaris en diversos punts de la ciutat com el Moll de la Fusta o el Parc del Fòrum. El Parc de la Ciutadella s’omple de dansa, teatre i espectacles audiovisuals per a tots els públics. També hi ha activitats i tallers de circ i titelles, així com cercaviles, especialment pensats per a les famílies.

Seguint la tradició, se celebren també les desfilades de gegants i capgrossos, que surten als carrers des del s. XV; el correfoc animat per la pirotècnia i els dimonis i les diades castelleres, amb colles convidades de tot Catalunya que omplen la plaça de Sant Jaume.

Durant les festes es poden realitzar visites guiades gratuïtes a molts museus i centres culturals de la ciutat, així com assistir a concerts, performances i tallers. Per als amants de l’esport se celebra la Cursa de la Mercè.

La cloenda d’aquesta festivitat és l’esperat Piromusical, un espectacle que se celebra a les Fonts de Montjuïc amb focs d’artifici acompanyats de música que il·luminen la nit de Barcelona.