Festa de la Llana i casament a pagès de Ripoll

Ripoll es vesteix de festa per celebrar dos costums ancestrals: la tosa dels xais i el casament tradicional de pagès.

La plaça de l’Ajuntament de la vila és l’escenari de la primera exhibició, la tosa dels xais. Els pastors són els encarregats d’esquilar el ramat. Després, el matalasser i les filadores s’encarreguen de netejar la llana i cosir un matalàs que serà el regal per als nuvis.

La segona part de la festa és la celebració del casament de pagès. Personalitats de la vila fan el paper de padrins en aquesta cerimònia entre l’hereu i la pubilla de dues cases de pagès. Els nuvis recorren el centre de la vila a cavall fins a arribar al monestir de Ripoll. Aquí se celebra la cerimònia i posteriorment el convit. Els nuvis, seguint la tradició, conviden a gaudir de coca amb llonganissa i vi a tots els vilatans.

Durant aquesta festa també es fan exhibicions d’altres oficis antics i artesans. Els visitants poden comprar productes al mercat tradicional i a la fira d’artesania que té lloc amb motiu de la festa. L’espectacle dels esbarts dansaires, les colles geganteres i les gralles amenitza la jornada festiva.

Acosta’t a Ripoll el 22 de maig per gaudir d’aquesta festa.