Explorar el territori de la tortuga mediterrània

Els Pirineus de Catalunya recorren tota la geografia catalana d’oest a est per marcar el seu punt final al mapa amb el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. Just aquí, a tocar de la mar, s‘hi conserva l’única colònia de tortuga mediterrània que no ha estat reintroduïda per l’ésser humà.

Des de fa anys, al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (Garriguella) aboquen tots els esforços per fer que aquesta població creixi i torni a tenir un paper rellevant entre la fauna de la zona. A poc a poc, ho estan aconseguint. Actualment hi viuen en llibertat uns 5.000 exemplars d’aquesta espècie en perill d’extinció, i la població augmenta any rere any gràcies a la seva feina constant. El centre és obert al públic i el pots visitar per veure com desenvolupen aquest projecte amb compromís.

La benvinguda te la dóna un dels responsables de l’espai, que fa una introducció abans de començar la passejada per la passarel·la de fusta que creua els diferents espais del centre. Recomanen fer la visita abans de les 12 del matí durant la primavera i l’estiu, perquè és quan els animals tenen més activitat. Veuràs la zona amb les tortugues adultes, les cries que estan a punt per ser alliberades, i també espais dedicats a la preservació d’altres espècies com la tortuga de rierol. Els plafons informatius t’aportaran més dades sobre la tortuga mediterrània, que pot arribar a viure entre 30 i 40 anys. També s’hi projecta un documental enregistrat al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, que aprofundeix en la situació d’aquest petit rèptil a la zona.

Et proposem

Descobrir les tortugues mediterrànies en família

Descobrir les tortugues mediterrànies en família

A 300 quilòmetres de l’Albera, sota l’aixopluc de la serra de Llaberia, a la Costa Daurada, fa una tasca similar el Centre d’Interpretació i Reproducció de la Tortuga Mediterrània a Marçà.

25 anys preservant amfibis i rèptils

25 anys preservant amfibis i rèptils

Des de fa 25 anys el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya desenvolupa una tasca fonamental de preservació de la fauna autòctona.