Esdeveniments, fires i festes gastronòmiques

Recorre Catalunya a través de les diverses fires i festes gastronòmiques que se celebren de cap a cap de la seva geografia durant tot l’any.

*Recomanem comprovar les restriccions per la Covid-19 abans de viatjar. Tingues en compte que algunes activitats es poden veure alterades per les mesures de prevenció aplicades.

Gener

Gran Festa de la Calçotada

On: Valls (Costa Daurada)

Producte: calçot

Compta amb un programa d’actes variat d’arrel tradicional i concursos relacionats amb el calçot.

Gran Festa de la Calçotada / Oriol Llauradó

Gran Festa de la Calçotada / Oriol Llauradó

Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra de les Garrigues

On: Les Borges Blanques (Terres de Lleida)

Producte: oli d’oliva DOP Les Garrigues

Les Borges Blanques és la capital de l’oli de Catalunya i, des de fa més de cinquanta anys, s’hi celebra una fira que té l’or líquid com a protagonista principal, amb més de 5.000 metres quadrats d’exposició de comerciants i productors d’oli d’arreu del país.

Febrer

Galerada Popular al Port 

On: Cambrils (Costa Daurada)

Producte: galera

Una jornada gastronòmica que inclou visites guiades a la Confraria de Pescadors, tallers culinaris per a petits xefs i demostracions de vela llatina, entre altres activitats.

Març

Barcelona Beer Festival

On: Barcelona

Productes: cervesa artesana

El Barcelona Beer Festival s’ha convertit en el festival de cervesa artesana més important del sud d’Europa. Durant tot un cap de setmana es poden tastar més de 350 cerveses d’assortidor, amb una representació de les principals cerveses artesanes catalanes i internacionals, acompanyades de diverses propostes gastronòmiques de qualitat. A més, durant tot l’esdeveniment, es duran a terme conferències, tastos, maridatges, tallers i moltes altres activitats relacionades amb el món i la cultura de la cervesa.

Barcelona Beer Festival / Beer Events

Barcelona Beer Festival / Beer Events

Mercat del Ram i Lactium, el Saló del Formatge

On: Vic (Paisatges Barcelona)

Productes: productes agropecuaris i formatge artesà català

Una gran festa en la qual hi ha exhibicions ramaderes, productes agrícoles, activitats lúdiques, culturals i comercials. I en aquest marc té lloc Lactium, el saló del formatge artesà.

Abril

Mercat del Ram i Lactium, el Saló del Formatge

On: Vic (Paisatges Barcelona)

Productes: productes agropecuaris i formatge artesà català

Una gran festa en la qual hi ha exhibicions ramaderes, productes agrícoles, activitats lúdiques, culturals i comercials. I en aquest marc té lloc Lactium, el saló del formatge artesà.

Maig

Aplec del Cargol

On: Lleida (Terres de Lleida)

Producte: cuina del cargol

Es tracta d’una gran festa popular, de gran repercussió, que se centra en el cargol com a producte gastronòmic.

Juny

Festa de la Plantada de l’Arròs

On: Amposta, Deltebre, l’Ampolla i Sant Jaume d’Enveja (Terres de l’Ebre)

Producte: arròs

Aquesta festa tradicional pretén recuperar, a través de l’escenificació de la sembra de l’arròs en el segle XIX, algunes de les manifestacions de la cultura popular pròpies de la zona del delta de l’Ebre.

Setembre

Festa de la Sega

On: AmpostaDeltebre, l’Ampolla i Sant Jaume d’Enveja (Terres de l’Ebre)

Producte: arròs

Es reprodueixen les diverses tècniques de recollida de l’arròs tal com es feia antany. També es programen actuacions musicals i àpats populars.

Festa de la Sega / Lluís Carro

Festa de la Sega / Lluís Carro

Octubre

Mercat de Mercats

On: Barcelona

Productes: aliments frescos

S’hi exhibeixen productes dels mercats barcelonins i els grans protagonistes són els ingredients autòctons catalans com el vi, el peix, el marisc, els embotits i els formatges, així com el pa i la rebosteria acabats de sortir del forn.

 

Fira de Sant Ermengol 

On: La Seu d’Urgell (Pirineus de Catalunya) 

Quan: Octubre

Producte: formatge dels Pirineus

Acull més de quaranta formatgers artesans, provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i de les vessants nord i sud de la serralada. Paral·lelament tenen lloc conferències i tallers.

Formatges dels Pirineus / Servicios Editoriales Georama

Formatges dels Pirineus / Servicios Editoriales Georama

Novembre

Fira de l’Oli DOP Siurana de Reus – Festa de l’Oli Nou

On: Reus (Costa Daurada) 

Productes: oli d’oliva DOP Siurana

És la primera fira en la qual els assistents tenen la possibilitat de tastar i comprar més de vint olis diferents de la Denominació d’Origen Siurana.

 

Fira Orígens 

On: Olot (Pirineus de Catalunya)

Producte: productes i cuina gourmet

Cuiners de la zona ofereixen sessions de cuina en directe, mostren les seves últimes creacions i recomanen els millors productes de proximitat.

Benvinguts a pagès

Benvinguts a pagès proposa un cap de setmana en què podràs visitar diverses explotacions agràries i ramaderes i degustar els millors menús amb productes de proximitat per tot Catalunya.

És una iniciativa de la Fundació Alícia i la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de posar en valor el món rural, el turisme interior i el potencial de la gastronomia catalana per conèixer de primera mà on neix allò que consumim.

Durant un cap de setmana a l’any, productors de tot el territori obren les portes de casa seva per ensenyar els seus camps, els seus ramats i els seus obradors. S’organitzen activitats guiades i es poden visitar explotacions d’arreu del territori, degustar menús especials amb productes de proximitat als restaurants seleccionats i gaudir d’allotjaments amb ofertes especials, a més de les diverses activitats organitzades per a l’ocasió.

Més informació: benvingutsapages.cat

Benvinguts a Pagès / ACT

Benvinguts a Pagès / ACT