En terra de volcans en família

Al sud dels Pirineus catalans, la Garrotxa és un territori que compta amb tots els ingredients per convertir una sortida familiar en una aventura en plena natura. Imagina’t dos dies intensos entre volcans, valls profundes i boscos de contes de fades molt a la vora de la Costa Brava. Et proposem una marató d’activitats a l’aire lliure: un recorregut per la Vall d’en Bas, el Parc Natural de la Zona Volcànica i les Preses. A punt per gaudir d’un paisatge peculiar i aprendre com és la vida a pagès?

DIA 1

A una granja lletera en un tren amb rodes

El dia comença amb una sortida a bord del tren turístic Tricu Tricu. Aquesta empresa gestiona sortides per a grups –mínim 30 persones– en un tren sobre rodes que us porta d’excursió per Sant Joan les Fonts, diversos pobles de la Vall d’en Basi de la Vall de Bianya. En aquest cas et proposem fer la sortida a la granja lletera d’Ato Natura.

La sortida és als Hostalets d’en Bas. Durant el recorregut, un guia t’explicarà tot el que et trobes pel camí: animalons, poblets medievals, rierols… el que sigui. Els nens només han de tenir els ulls ben oberts. Còmodament instal·lats, travessareu la vall creuant el riu Fluvià, i passareu a la vora del cim Puigsacalm, de 1.500 m. En arribar a Joanetes us espera la granja lletera. Al Mas Coromina viureu el dia a dia de la granja i veureu de prop els animals.

A Mas Coromina els nens tenen un contacte directe amb els animals.

A Mas Coromina els nens tenen un contacte directe amb els animals.

Els teus fills podran donar de menjar als vedells i veure com munyen les vaques, acompanyats per l’Albert i la Isabel, els propietaris. I per arrodonir-ho, es posaran el davantal i aprendran a fer iogurt natural. Al final de la visita hi ha gana, i el tastet de llets, formatges i iogurts fets a la granja us anirà la mar de bé. I si us ve de gust endur-vos algun producte a casa…

Als nens els encantarà fer un tast de iogurts a Mas Coromina.

Als nens els encantarà fer un tast de iogurts a Mas Coromina.

Un viatge en el temps entre volcans

Al Parc Natural de la Zona Volcànica us espera un altre tren, però no un de qualsevol. És el Carrilet, una reproducció de l’antic tren que anava d’Olot a Girona. Ben asseguts i distrets amb un paisatge volcànic únic, descobrireu moltes curiositats sobre els volcans.

Martinyà, Pomareda, Torn… aquí hi ha més de 40 cons volcànics! El Croscat, el més gran de la península ibèrica, els encantarà als nens. Aquest volcà va ser explotat fa molts anys com a pedrera.Quan hi sigueu a prop, fixeu-vos que téun tall que permet veure la seva estructura interna. La disposició de les diferents capes de pedra i terra recordaran als nens un tall de pastís.

Passeja en família per un bosc màgic com la Fageda d'en Jordà.

Passeja en família per un bosc màgic com la Fageda d’en Jordà.

Allà mateix, una aturada a la Fageda d’en Jordà farà que tota la família miri cap amunt. En aquest bosc de conte de fades els arbres sembla que pugen fins al cel. Un lloc ideal per baixar a estirar les cames i que els nens campin o juguin a fet i amagar. Per fer-ho més emocionant, podeu fer la passejada amb carruatge per l’interior de la fageda. Dura aproximadament una hora i us permetrà admirar el paisatge que va inspirar el poeta Joan Maragall. Val la pena reservar plaça amb antelació.

DIA 2

Les Preses en ruc català i per la via verda

Un laberint per explorar? Als nens això els sonarà molt bé. I si a sobre hi sumem una excursió en ruc, l’emoció està garantida. Prepareu-vos per anar en ruc i fer ruta cap al Parc de la Pedra Tosca. La sortida es fa des de les Preses, concretament des del quilòmetre 47-número 18 de la Carretera d’Olot, on hi ha Rucs i Someres, que organitza aquestes rutes.

Les excursions a lloms d'un ruc sempre són més entretingudes per als nens.

Les excursions a lloms d’un ruc sempre són més entretingudes per als nens.

El Parc de la Pedra Tosca està format per un laberint de camins, parets seques i cabanes antigues. Endinsa’t en el silenci, viu sense pressa… Els nens veuran com era la vida dels habitants de la Garrotxa fa 150 anys, que amb gran tenacitat van intervenir en un paisatge de gran duresa.S’amagaran a les cabanes i jugaran a buscar la sortida enmig de camins encreuats i camps que posaran a prova la seva orientació.

La Via Verda del Carrilet I és planera i ideal per fer en família. Pere Duran / CVVGI.

La Via Verda del Carrilet I és planera i ideal per fer en família. Pere Duran / CVVGI.

Si els nens encara volen més moviment, recórrer un tram de la Via Verda del Carrilet I és un bon pla de tarda. A la mateixa estació de les Preses pots llogar les bicicletes amb cadiretes i remolc i començar a fer ruta. La via verda comença a la Zona Volcànica i arriba fins a la vall del Ter i les deveses de Salt i Girona. Una parada a la ribera del riu Ter per descansar pot ser una bona excusa per posar els peus en remull o buscar algun gripau amb els nens.

 

Totes les activitats per gaudir en família a la Garrotxa:

Rucs i Someres SC

Ctra. d’Olot a les Preses
Can Massot
17178 les Preses (Girona)
T. +34 609 304 994 / 675 257 608
www.rucsisomeres.com

Mas La Coromina

150, Diseminado Juanetes, 150
17176 Joanetes (Girona)
T. +34 699 746 752
www.maslacoromina.cat/

Segway Garrotxa Naturatours

Passatge Pujolí, 4
17811 Santa Pau (Girona)
T. +34 610 928 356
www.segwaygarrotxa.cat

Imatge de portada: Parc de la Pedra Tosca / Rucs i Someres SC

Sabeu què mengen les vaques?
Mas Coromina a La Vall de Bianya.
Passeig en ruc pel Parc de la Pedra Tosca.
Com es munyen les vaques a Mas Coromina?
Gall i gallines de Mas Coromina.