Els Tres Tombs de Sant Antoni Abat

Els animals són els grans protagonistes de la festa dels Tres Tombs. Aquesta se celebra, en honor a Sant Antoni Abat, el dissabte següent al dia 17 de gener, data en què va morir.

Existeixen moltes llegendes al voltant de la figura d’aquest sant que va viure entre els segles III i IV dC. Una d’elles explica que quan veia un animal ferit el curava. Això mateix és el que va fer amb un porquet, que, agraït, va decidir acompanyar-lo sempre. Per aquest motiu se’l coneix popularment com Sant Antoni del porquet.

El gremi dels traginers, així com els pagesos que treballaven amb animals de càrrega, van escollir Sant Antoni Abat com a patró i protector. Així cada 17 de gener portaven els seus cavalls, ases, bous i mules a beneir després de la missa en honor al sant. Engalanaven els carruatges i desfilaven formant una processó. Aquest costum s’ha mantingut al llarg dels anys a la festa dels Tres Tombs.

Durant aquesta jornada festiva, la cercavila dels traginers i els carruatges tirats per cavalls recorre els cèntrics carrers de les poblacions donant tres voltes o passades al voltant de l’església on es troba el sant. Un cop finalitzada la processó, tothom s’aplega davant del temple acompanyats dels seus animals de companyia perquè siguin beneïts.

Habitualment, després de la cerimònia de benedicció s’organitzen activitats paral·leles com concursos, tallers i àpats populars perquè tothom gaudeixi d’aquesta commemoració tan animalista.

La festa dels Tres Tombs se celebra en diverses poblacions de Catalunya com Vilanova i la Geltrú, Valls, Igualada –on s’anomena la cavalcada dels Tonis–, Balsareny, Cambrils, Barcelona i Falset, on és coneguda amb el nom d’Encamisada.