Els ruscos de mel de Cal Badat

La Maria Cinta buscava un espai a Arnes per muntar un botiga d’alimentació l’any 2001. Un lloc on vendre la mel que produïa al seu mas, situat a 4 km de la població. Al final va acabar comprant la botiga i muntant també un allotjament de turisme rural amb el seu marit, el José Ramón.

La casa funciona des del 2003 i, com diu la Maria Cinta, van deixar el nom de Cal Badat perquè els agradava i ja el coneixia tothom. Ells viuen a Arnes, molt a la vora de la casa rural, però van cada dia al mas perquè s’ha de mantenir. A pagès no es para mai!

A la finca d’explotació agrícola que tenen a prop d’Arnes, dins del Parc Natural dels Ports, hi tenen un hort amb fruites i verdures, també oliveres, vinyes i ametllers. El José Ramon, el marit de la Maria Cinta, està sempre al peu del canó, treballant. Quan no ha d’esporgar (podar) els ametllers s’ocupa dels ruscs d’abelles… una feina que té molt mèrit, ja que és al·lèrgic!

Als ruscos d’abelles del mas hi produeixen la mel que comercialitzaven a la botiga del poble. Ara que no tenen la botiga, la Maria Cinta munta una paradeta al pati de casa seva i els veïns venen a comprar-hi. És una producció petita que quan s’acaba, s’acaba, com diu la Maria Cinta.

La casa es lloga sencera amb totes les comoditats. Té unes golfes ideals per jugar, relaxar-se, llegir… i dues terrasses orientades per gaudir de les vistes i fer una barbacoa. A l’hivern, com a detall, deixen llenya tallada als hostes de la casa perquè sempre la tinguin preparada per a la llar de foc. A l’estiu, com que no tenen piscina, compren tiquets de la piscina municipal d’Arnes perquè els hostes puguin anar a banyar-s’hi. Un servei afegit que sempre té molt bona acollida.

Una de les activitats que poden fer les famílies que s’allotgen a Cal Badat és anar a collir ous frescos al galliner del mas. També poden anar a veure els ruscos de mel a la masia, sempre amb compte de no molestar les abelles. Una altra activitat que agrada molt és cuinar les fulles de borraines, una planta típica de la zona. La Maria Cinta les empasta i les fregeix amb oli. Després, es mengen amb una mica de mel. Una delícia!

Al mas, la Maria Cinta i el José Ramon també conviden els visitants a trepitjar raïm durant la verema. Després de la verema, aquest vi fet a casa l’embotellen i el deixen com a obsequi a la casa.

A 7 km d’Arnes es troba el Toll de Vidre. Una excursió molt recomanada des de la casa. Aquest petit salt d’aigua també té una platgeta per poder -hi passar un dia d’estiu, prendre el sol i banyar-se.

A l’entorn de Cal Badat, els visitants poden visitar el castell i les cases palau de la vila medieval d’Arnes, que mereixen una bona passejada, com diu la Maria Cinta. També sortir a fer excursions, a peu o a cavall, pel Parc Natural dels Ports, o bé recórrer la Via Verda de la Terra Alta, que ressegueix l’antic traçat del ferrocarril que connectava Tortosa amb l’Aragó. Aquest recorregut és divertit i fàcil per als nens, ja que és planer i es passa per túnels i viaductes.

Més informació: Cal Badat