
Els mercats de Barcelona, seu de la gastronomia de tardor
Aquest cop ens quedem a Barcelona perquè la proposta de tardor és molt atractiva. On s’aprecia primer l’arribada d’aquesta estació a la capital catalana és als seus mercats: els primers rovellons a punt per fer a la planxa amb all i julivert, la castanya protagonista de la celebració de Tots Sants, el moniato, que aporta moltes vitamines, per fer front als primers freds…
La gràcia és que Barcelona és una ciutat de mercats. En té prop de 40 distribuïts per tota la ciutat, de manera que tots els barris en tenen un a prop. Són el referent de la vida als barris i allà serà on veuràs el barceloní comprar la matèria primera dels seus àpats diaris. A més exerceixen de dinamitzador del comerç del barri: al seu voltant trobaràs petites botigues molt singulars i algunes per les quals el temps s’ha aturat.
Mercats amb cuina per als visitants
Els aliments saludables, la producció local i l’ambient amigable són les tres claus que converteixen els mercats en una peça imprescindible de la vida al carrer. També per la cuina que hi fan. Preparen algunes delicatessen amb producte del dia que no et pots perdre. Drets, assegut en cadires altes a la barra o fins i tot, en algun cas, al restaurant, no us perdeu l’oportunitat de tastar la cuina dels mercats.
La Boqueria, el més visitatEl mercat de La Boqueria és d’un dels mercats més emblemàtics de la ciutat i ocupa l’espai de l’antic convent de Sant Josep. Va ser el primer dels mercats municipals, inaugurat l’any 1840, i ha esdevingut famós arreu del món. En els seus carrerons entre les parades, turistes i barcelonins es barregen a parts iguals. Si vols treure’n tot el suc, la tardor és un bon moment per obtenir les millors carns de caça, bolets de qualitat i hortalisses fresques com la carbassa.
Santa Caterina, un antic conventUn altre dels mercats singulars és el mercat de Santa Caterina. L’antic convent dominicà que s’alçava en aquest lloc va donar nom al mercat de Santa Caterina. La seva teulada ondulada de colors es pot contemplar des de les terrasses del Barri Gòtic i l’identifica arreu del món. Culmina els teus àpats de tardor amb les castanyes, els panellets, els moniatos, les magranes dolces o el raïm del mercat.
El Ninot, el darrer a renovar-seAlguns d’aquests mercats fa anys que estan en funcionament i necessiten renovar-se per adaptar-se a les noves necessitats dels barcelonins. És el cas del mercat del Ninot, el més nou fins a l’obertura del de Sant Antoni. El del Ninot va ser remodelat fa poc més de dos anys i compta amb unes instal·lacions modernes amb barres de degustació incloses. Tasta el peix fresc de Ribera i assaboreix les cloïsses, ostres, gambes i vieires de temporada. També pots gaudir de plats de l’àvia com el fricandó o els canelons o d’una ració d’embotit.
Slow food: Mercat de la TerraBarcelona també compta amb un mercat setmanal a l’aire lliure, concretament al Parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec. És el Mercat de la Terra Slow Food Barcelona on productors i consumidors locals d’aliments locals i km 0 es troben cada setmana. Tot i que estiguis de pas i no tinguis opció de cuinar, val la pena acostar-s’hi. Cada setmana hi ha tasts populars organitzats per xefs del moviment Slow Food.