Els castellers: la unió fa la força

Els castells són un univers en si mateixos. És una d’aquelles tradicions catalanes que, encara que no en coneguis gaires detalls, val la pena viure-la almenys una vegada en persona per sentir les emocions que provoca. Es produeix una gran explosió d’adrenalina quan les colles castelleres aconsegueixen descarregar una de les torres humanes.

Exhibició castellera / Lluís Carro

Exhibició castellera / Lluís Carro

Són festa, són treball en equip i són sentiment. Declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des del 2010, els castells són torres formades per homes, dones i nens que poden arribar fins als 10 pisos d’altura. Es fan sense ancoratges o suports externs. La força, la coordinació i l’equilibri dels membres de les colles fan possible aixecar-les. La seva construcció requereix una tècnica depurada, com si es tractés d’una autèntica obra d’arquitectura. El castell té base, contraforts, agulles… i a la part més alta, el Pom de Dalt, que es corona amb l’enxaneta, que sol ser el més petit del grup.

Tres segles de tradició castellera

Aquesta tradició es practica des de fa més de tres segles a Catalunya i és una de les seves icones culturals. El municipi de Valls, a la Costa Daurada, està considerat el bressol dels castells, i la seva plaça del Blat el quilòmetre zero del món casteller. Aquí és on actuen dues de les colles castelleres més importants, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls.

4 de 9 amb folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls / Gemma Miralda

4 de 9 amb folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls / Gemma Miralda

Cada any s’aixequen uns 16.000 castells a Catalunya, ja sigui en diades castelleres, festes majors o altres celebracions. L’espectacle casteller més gran del món se celebra cada dues tardors a Tarragona i Torredembarra, coincidint amb els anys parells. És el Concurs de Castells que aplega durant tres jornades les 42 millors colles castelleres.

Fes pinya

Per tot el territori hi ha repartides més de 100 colles. Algunes organitzen assajos oberts perquè tinguis l’oportunitat de ser casteller per un dia. Et vestiràs amb la faixa genuïna i faràs pinya, és a dir, ajudaràs a construir la base sense la qual és impossible aixecar la torre humana.

 

Foto de portada: © Joan Capdevila / Patronat de Turisme Costa Daurada

Detall de la pinya de la Colla Jove dels Xiquets de Valls / Gemma Miralda
Exhibició castellera durant la Festa Major de Reus / Oriol Llauradó
Castellers de Sants / Gemma Miralda
Pinya del castell / Lluís Carro