Els bolets arriben al mercat

Els veritables foodies, a més de tastar els millors plats de les destinacions que visiten, volen veure la matèria primera. I a Catalunya, el millor lloc on veure-ho són els mercats setmanals. A 90 km de Barcelona, el mercat de Vic és un dels més apreciats a tot Catalunya. A la plaça Major del municipi, les parades s’instal·len cada dimarts i dissabte per donar servei als habitants de Vic i als dels pobles del voltant.

Bolets i embotit a Vic

Les parades amb productes de la terra, flors i artesania atorguen una bellesa excepcional a la plaça on se celebra, que és la mateixa des del segle IX. Ara és el moment de buscar el bolet més saborós sense necessitat d’anar a collir-los: rovellons, fredolics, trompetes de la mort i molts d’altres són protagonistes de les receptes de tardor, juntament amb les castanyes i els moniatos. Aprofiteu-ho per tastar en alguna parada els embotits: llonganissa de Vic, fuet, secallona i d’altres… Segur que acabareu tornant a casa ben carregats.

Productes de la terra al mercat de Vic. ©Ajuntament de Vic

Productes de la terra al mercat de Vic. ©Ajuntament de Vic

El mercat de Solsona ocupa el centre històric

Des de Vic en poca estona et pots plantar a un mercat tradicional dels Pirineus catalans: el de Solsona. Dimarts i dissabtes les façanes d’edificis del centre històric, com el bisbat o la catedral del municipi, protegeixen el mercat, que es col·loca al llarg de tres places diferents. I els divendres les parades encara s’estenen més, fins a la zona del portal del castell i per tot el passeig.

Formatges, bolets i fruites acabades de collir donen color a les parades del mercat. A partir del novembre pots trobar tòfona negra, un bolet soterrat que creix en boscos de roures i alzines propers. Ratllada o en làmines molt fines, aromatitza intensament qualsevol plat.

 Els mercats de Granollers i Tarragona

 A Granollers, els dijous es du a terme el mercat de referència del Vallès Oriental, que reuneix més de 400 parades en 2,5 quilòmetres de carrers i places del municipi. El mercat s’ha celebrat ininterrompudament des del segle XI fins ara i té molt a veure amb el passat medieval de Granollers.

Mercat de Granollers. ©Pere Cornelles

Mercat de Granollers. ©Pere Cornelles

I una cosa semblant passa a la Costa Daurada amb el mercat de Bonavista, a Tarragona. És el més gran de la zona i se situa a l’oest de la ciutat. Cada diumenge rep multitud de residents, per als quals ja és un costum visitar-lo cada setmana. Hi ha aliments frescos i productes de tot tipus.

Un altre mercat a l’aire lliure és el de la plaça de l’Ajuntament de Sitges, que es converteix en un Mercat de la Terra Slow Food. Productors locals venen directament al consumidor aliments de qualitat i de km 0 a preus justos i amb la garantia que s’han produït de forma local, tradicional i sostenible.

© Mercat de la Terra Slow Food de Sitges

© Mercat de la Terra Slow Food de Sitges

Descobreix Catalunya saltant de mercat en mercat

 Els mercats parlen del caràcter d’un poble i la seva gent. Passejar entre les parades, comprar i xerrar amb els comerciants significa descobrir la gastronomia catalana a través de veus expertes. A partir dels productes frescos es constitueix una veritable cultura gastronòmica. Els mercats no només han estat i són punts de distribució d’aliments, sinó que a més a més són punts de trobada i d’intercanvi de la societat catalana.

Cistella de bolets.
© Mercat de la Terra Slow Food de Sitges
Imatge del mercat. ©Mercat de la Terra Slow Food de Sitges
Imatge aèria del mercat de Vic. ©Ajuntament de Vic
Llonganissa de Vic.