El tresor mariner de l’Ametlla de Mar

L’Ametlla de Mar és una de les petites joies marineres de les Terres de l’Ebre, molt pròxima al Delta de l’Ebre. La pesca i els esports aquàtics són dos dels seus principals atractius. Aquesta Vila Marinera és destinació de turisme esportiu i s’hi organitzen moltes activitats i sortides relacionades amb la vela i el submarinisme. La raó és ben senzilla: els seus 16 km de costa plena de platges verges i cales tranquil·les com les de Calafató, Lo Ribellet i Vidre.

Si et submergeixes en les seves aigües cristal·linesdescobreixes un univers marí de praderies submarines de posidònia i fins i tot un tresor. Es tracta de restes de vaixells enfonsats a la Primera Guerra Mundial a les profunditats del golf de Sant Jordi. També pots provar una experiència única: nedar entre tonyines gegants i donar-los de menjar durant l’estiu, una sortida que organitzen diverses empreses de la zona.

En una població amb tres ports, un de municipal i dos de privats, Calafat i Marina Sant Jordi, la tradició pesquera és protagonista. La llotja i el Centre d’interpretació de la Pesca són dos espais on es pot entendre la realitat marítima i pesquera de l’Ametlla.

Gaudir dels plats de cuina marinera és una altra manera d’endinsar-se en la tradició de l’Ametlla de Mar. Al llarg de l’any se celebren jornades gastronòmiques com les de la tonyina vermella o el rossejat, sempre cuinat amb arròs del Delta.

Descobreix el litoral de la vila apropant-te al castell de Sant Jordi d’Alfama, molt a prop de la platja. Aquesta fortalesa del 1201 es va crear per defensar-se de la pirateria. També a la platja de l’Estany s’hi troben búnquers i refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil Espanyola, fortificacions que demostren que l’Ametlla de Mar ha estat un enclavament estratègic de defensa al llarg dels anys.