El paisatge mariner i modernista de Sant Pol

El blau i el blanc són colors que conformen el paisatge urbà de Sant Pol de Mar. Aquesta Vila Marinera de Costa Barcelona conserva l’encant de l’antic poble de pescadors, ple de carrers esglaonats que pugen per la muntanya i cases blanques que miren el mar.

Una bona manera de conèixer Sant Pol de Mar és passejar pel seu centre històric. Les construccions modernistes omplen la vila de façanes acolorides, vitralls i ferro forjat. Moltes eren residències dels indians que van marxar a Amèrica a fer fortuna i dels estiuejants de l’alta burgesia catalana que buscaven un indret amb encant vora el mar. Les antigues escoles públiques i l’edifici Can Planiol, amb la façana de trencadís ceràmic de color blau i blanc, són dos exemples d’aquest ric patrimoni històric i artístic de la vila.

L’església gòtica de Sant Jaume, del segle XVI, és també una visita recomanable a fer en aquesta Vila Marinera. El seu interior acull un conjunt escultòric amb una talla barroca de l’artista sevillà Juan Martínez Montañés. Sant Pol compta amb un interessant Museu de la Pintura on es pot gaudir de les impressionants obres modernistes de Ramon Casas i del surrealisme sorprenent de Joan Miró, entre d’altres artistes. El museu acull unes dues-centes pintures.

Recórrer el mercat setmanal de la plaça Anselm Clavé i fer un àpat en qualsevol restaurant o xiringuito és fer una immersió en la excel·lència culinària de Sant Pol. El peix fresc, els plats mariners, els pèsols del Maresme i les maduixes formen part del seu menú degustació, que té el seu millor aparador en la mostra gastronòmica que se celebra a la vila el mes de juny.

Per gaudir de l’entorn natural de Sant Pol només cal pujar a l’ermita romànica de Sant Pau que corona la vila i ofereix una vista panoràmica de tot el Maresme. També sortir a fer el camí de ronda per descobrir platges tranquil·les i relaxants com la de Roca Grossa o la Murtra.