El llegat renaixentista de Tortosa

La vila medieval de Tortosa, amb més de 2.000 anys d’història, ha estat declarada Conjunt Historicoartístic pel llegat que diverses cultures hi han deixat al llarg dels segles.

El seu conjunt fortificat acull el castell de la Suda, del segle X, que presideix la ciutat amb la catedral de Santa Maria als seus peus. Aquest temple gòtic es va construir el 1347 sobre les restes d’un temple romà, una mesquita i una església romànica del segle XII. Al seu interior, la capella de la Verge de la Cinta, patrona de la ciutat, mereix una visita. L’ornamentació barroca i el retaule de marbre amb la imatge de la Mare de Déu són de gran bellesa.

Per conèixer la història d’aquesta Ciutat amb Caràcter de les Terres de l’Ebre s’organitzen visites guiades en què es recrea de forma realista la batalla definitiva que va posar fi a un dels setges més crus de Tortosa, durant la Guerra de Successió.

La ciutat va viure la seva esplendor durant el Renaixement. Cada any Tortosa celebra amb una gran festa que va ser el centre cultural i artístic més important de la Catalunya del segle XVI. La celebració inclou espectacles bigarrats, com el seguici de banderes de la ciutat, mercats i actuacions de música, circ, teatre…

Aprofita la visita a la ciutat per fer el recorregut gastronòmic Sabors del nucli antic. Assaboriràs un arròs del Delta amb denominació d’origen protegida, acompanyat d’ostres, anguiles i musclos. L’entrepà de baldana (botifarró d’arròs) és una altra delícia típica que cal tastar, acompanyat del vi de la DO Terra Alta.

Situada al cor de la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre, Tortosa ofereix un entorn planer ideal per realitzar rutes cicloturístiques en família. Gaudeix d’una sortida per la via verda de la Terra Alta. Aquest recorregut ressegueix l’antic traçat del ferrocarril que connectava Tortosa amb l’Aragó.També pots escapar-te al Parc Natural dels Ports per gaudir de la natura als Estrets d’Arnes, un bell paratge compost per cingles i barrancs enmig de pinedes.