El llegat medieval d’alçada de Lleida

Les profundes arrels històriques de Lleida s’aprecien en la majestuositat del seu conjunt patrimonial, que s’alça sobre els dos turons de la ciutat.

Els més icònics de la ciutat són la Seu Vella, l’antiga catedral de la ciutat construïda al segle XIII sobre una antiga mesquita, i les restes del castell de la Suda, antiga residència dels reis de la Corona d’Aragó. La seva imponent silueta corona el perfil de Lleida i també ofereix grans vistes de la ciutat i de la plana lleidatana.

Un altre monument icònic de la ciutat és el castell templer de Gardeny. Construït al segle XII, es va convertir en propietat de l’Orde dels Templers després que ajudessin a conquistar la ciutat de Lleida el 1149, que estava sota domini sarraí.

Per conèixer la història de Lleida passeja pel seu centre, on trobaràs joies com l’antic call jueu de la Cuirassa. En aquest indret museïtzat s’organitzen visites guiades per donar a conèixer el llegat cultural que els jueus van deixar fa més de 500 anys a la ciutat.

Apunta’t també a fer una ruta panoràmica a peu que organitza l’oficina de  turisme de la vila. La capella del Peu del Romeu és una de les parades. Aquí, segons diuen, Sant Jaume es va clavar una punxa durant el seu pelegrinatge i els àngels van baixar del cel amb fanalets per il·luminar-li el camí. D’aquí va sorgir la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, que se celebra al juliol.

Acosta’t als mercats, teatres i museus per copsar la vida social de Lleida. Passeja per la riba del riu Segre, indret d’esbarjo dels lleidatans, o fes una ruta en bicicleta pel parc de la Mitjana, un espai d’interès natural que acull diverses espècies de fauna i flora.

Després, reserva taula i gaudeix d’un àpat en què no hi poden faltar els caragols a la llauna ni els productes de l’horta, tresors gastronòmics de la ciutat. Si visites Lleida a finals de maig, pots participar en l’Aplec del Caragol, el seu gran esdeveniment culinari.