El llegat del passat a les Terres de Lleida

La història i l’espiritualitat et marquen el camí. Un recorregut on les esglésies romàniques i les catedrals gòtiques s’alternen amb camps d’arbres fruiters i oliveres. Un sender que et porta directe al passat de les Terres de Lleida. Recorre el tram català del Camí de Sant Jaume.

Et proposem una ruta plena d’espiritualitat, història i naturalesa pel tram català del Camí de Sant Jaume, a una hora i 20 minuts amb cotxe des de Barcelona. El tram català del Camí de Sant Jaume comença al Cap de Creus (Costa Brava) i finalitza a Alcarràs (Terres de Lleida).

En aquesta ruta en concret, recorreràs el tram que va de Cervera a Alcarràs, que recorre el llegat patrimonial i religiós de les Terres de Lleida. La millor època per fer aquesta ruta és durant la primavera i a l’inici de l’estiu, coincidint amb la floració dels arbres fruiters. També és la millor època per a l’observació d’ocells.

Passaràs la nit a la casa de turisme rural La Torre del Codina a Talladell, a 3 km de Tàrrega. Aquesta masia rehabilitada del segle XVII és una finca de cultiu ecològic que s’autoproveeix d’energia. Al seu entorn natural es pot practicar el senderisme i el cicloturisme per descobrir llocs com el Parc de Sant Eloi, que acull una ermita romànica del segle XIII, o el poblat ibèric dels Estinclells, a 5 km de Verdú. També es poden observar ocells a l’Observatori Els Sentits, de Vallbona de les Monges.

 

Dia 1: Recorrent les Terres de Lleida pel Camí de Sant Jaume

El primer dia de la ruta et poses les botes per recórrer el tram d’Alcarràs a Cervera del Camí de Sant Jaume. En aquesta excursió organitzada per Traveltec recorreràs un dels punts més importants del pelegrinatge cristià que té el seu origen al segle IX.

Inicies aquest tram del recorregut a Alcarràs, última població del tram català, a 10 km de la frontera amb Aragó. En direcció cap a Lleida, passaràs per camins planers entre camps d’arbres fruiters i cereals. Una vegada a Lleida, aprofita per visitar la Seu Vella, també coneguda com el Castell de Lleida. Aquesta singular catedral gòtica amb el seu alt campanar octogonal presideix l’skyline de la ciutat.

Després de sortir de la capital de la província, a la vora del riu Segre, et dirigeixes cap a l’est en direcció a Anglesola i Vilagrassa. Pel camí trobes poblacions rurals com Castellnou de Seana, el Palau d’Anglesola i Bell-lloc d’Urgell. Llocs tranquils per passejar entre olivars i ametllers i assaborir un plat de caragols a la llauna, típics de la zona. Quan arribis a Vilagrassa, visita l’església de Santa Maria. Aquest temple, construït entre els segles XIII i XIV, destaca pel seu portal romànic.

Seguint cap a l’est, arribes a Tàrrega. Una població amb una activa vida cultural que té la coneguda Fira del Teatre al carrer com a màxim exponent. Passeja pel barri antic de la població i visita l’església de Santa Maria de l’Alba, un temple barroc construït entre els segles XVII-XVIII.

Fira del Teatre al carrer de Tàrrega.

Fira del Teatre al carrer de Tàrrega.

De Tàrrega et dirigeixes a Cervera, destí final del recorregut. Aquesta població compta amb un nucli antic emmurallat durant el segle XIV per Pere III el Cerimoniós. Si t’hi endinses, descobreixes carrerons medievals amb encant com el de les Bruixes.

Dia 2: Visita al Castell de Gardeny a Lleida

El segon dia de ruta, el destí és la Poderosa Comanda de Gardeny a Lleida. Durant la visita a aquest conjunt monumental t’endinsaràs en un apassionant viatge per descobrir una de les comunitats religioses més interessants i controvertides de la nostra història: els templers.

Aquest conjunt, construït al segle XII, està integrat pel Castell de Gardeny, la torre habitació, la torre de l’homenatge i l’església romànica de Santa Maria de Gardeny. Es va convertir en propietat de l’Orde dels Templers després que aquests ajudessin a conquerir la ciutat de Lleida el 1149 sota domini sarraí.

Després de les seves muralles, veuràs una projecció audiovisual sobre l’origen d’aquesta comunitat. També descobriràs les regles i particularitats que la regien.

Abans de marxar, pots veure la posta de sol des de l’allotjament rural. Unes àmplies vistes del paisatge rural, sense edificacions. Un bonic record d’aquest viatge al passat patrimonial de les Terres de Lleida.