El gran espectacle del Carnestoltes

El Carnestoltes és una festa popular molt celebrada arreu de Catalunya. El seu origen es remunta a les antigues festes paganes que se celebraven en l’època dels grecs i els romans coincidint amb l’arribada de la primavera.

La diversió del rei Carnestoltes i la seriositat de la Quaresma marquen la celebració d’aquesta festa d’arrelada tradició cristiana. El tret de sortida per a la disbauxa, les disfresses i els excessos és el Dijous Gras, quan comença el regnat del Carnestoltes i les rues i comparses surten al carrer.

Set dies després de molta festa se celebra el Dimecres de Cendra, dia de l’enterrament de la sardina. Aquesta cerimònia teatral significa la mort del Carnestoltes i la fi de la diversió per donar pas al sacrifici i la penitència de la Quaresma.

La gastronomia també és protagonista del Carnestoltes, en què segons la tradició es menja la típica botifarra d’ou i la coca de llardons. Menjars abundants i contundents que antigament se substituïen per sopes, verdures i aigua quan començava la Quaresma.

Una de les curiositats d’aquesta festivitat és que cada any se celebra en una data diferent, sempre determinada pel Diumenge de Rams, una celebració que varia segons el calendari lunar.

Alguns dels Carnestoltes més destacats de Catalunya són els de Barcelona, Solsona, Sitges i Vilanova i la Geltrú.