El codony casolà i les vaques de carn de Casa Rogel

La Conxita fa 12 anys que va obrir la casa de turisme rural situada al poble de Llessui, a més de 1.400 metres d’altitud. La seva família són ramaders de tota la vida i es dediquen a la cria de vaques de carn. Ella s’ocupa de portar el dia a dia de Casa Rogel i el seu marit s’encarrega del bestiar.

Casa Rogel és una típica casa de poble de Llessui, amb la façana de pedra vista i teulada de pissarra. Es lloga sencera i està totalment equipada. No hi falta la llar de foc per passar els vespres d’hivern i un pati ben acolorit, ple de plantes i flors que la Conxita cuida amb molta cura. Aquí també hi ha un espai de barbacoa per fer carn a la brasa a l’aire lliure.

Malgrat que el ramat de vaques pastura a la muntanya durant gairebé tot l’any, del gener fins a l’abril són a la granja de Casa Rogel i es poden veure, tocar i fins i tot els nens i nenes que vulguin poden donar-los de menjar.

La Conxita és una dona encantadora que sempre té un detall per als seus hostes. Unes  vegades és alguna fruita o verdura de temporada del seu hort que els deixa a la casa. D’altres, una mica de mel que li porta un apicultor que viu a temporades al poble. Les porta a Llessui només durant uns mesos i després se les endú. Com diu la Conxita, són abelles que fan transhumància…

Durant la tardor, la Conxita acostuma a preparar codony casolà a casa seva i sempre en fa una mica més per obsequiar els seus hostes. Una altra delícia que també deixa com a obsequi de benvinguda són les ametlles garrapinyades que fa ella mateixa. Un detall que encanta als hostes més llaminers.

La tranquil·litat, els grans boscos i un cel nítid són el gran reclam de l’entorn natural d’aquesta casa. Un dels indrets que recomana la Conxita és el Pantà de la Torrassa, situat entre els municipis de la Guingueta d’Àneu i Espot. Aquest llac és un embassament que pertany al riu Noguera Pallaresa i és el lloc ideal per practicar esports a l’aire lliure en família. S’organitzen rutes en BTT pels voltants del llac, tir amb arc i una gran varietat d’activitats aquàtiques com sortides en canoa o caiac.

Fer trekking al Parc Natural de l’Alt Pirineu i practicar el ràfting i el descens de barrancs a les aigües braves del riu Noguera Pallaresa són altres activitats interessants de la zona. Durant l’hivern, la pràctica de l’esquí a les estacions properes de Port Ainé i Espot és l’activitat estrella. Molts visitants aprofiten per visitar Sort, molt a la vora de Llessui. Una passejada pel castell i l’església de Sant Feliu és molt recomanable. El castell del segle XI i el temple barroc del segle XVIII són les restes de l’antiga vila closa de Sort.

Més informació: Casa Rogel

Copyright imatge: Federació de cases rurals a Lleida