Delícies dels Pirineus de Catalunya: productes IGP i DOP

Als Pirineus de Catalunya s’hi va a gaudir de la natura, de les activitats a l’aire lliure, de l’esquí, de la cultura i de la bona taula. La gastronomia pirinenca té, com diria l’escriptor Josep Pla, “memòria, repòs, sentit del temps, lleialtat i afecte per les coses terrenals”. L’essència d’aquesta cuina, que t’espera als restaurants de la zona, són uns productes autòctons exquisits, alguns dels quals reconeguts amb els distintius de qualitat establerts per la Unió Europea Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Cadascuna d’aquestes delícies dels Pirineus de Catalunya personifica el treball del productor local, la tradició i la connexió amb l’entorn. 

Productes amb Denominació d’Origen Protegida

Una de les joies pirinenques són els productes làctics. A les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya elaboren formatges amb llet fresca de vaques frisones autòctones d’aquestes comarques, d’una qualitat excel·lent, que han estat reconeguts amb un segell DOP. De textura tendra i cremosa, el seu gust és suau i equilibrat.

Sense moure’t de l’Alt Urgell i la Cerdanya trobes la mantega, també amb segell DOP. La nata amb què es produeix es madura lentament amb ferments làctics, seguint el mètode tradicional, i això li dona una textura untuosa que la fa inconfusible. 

Poma de Girona

Poma de Girona, producte amb segell IGP

Productes amb Indicació Geogràfica Protegida

La gastronomia pirinenca és una combinació de gustos forts i aromes de gran intensitat, plats elaborats amb paciència, on la vedella és un ingredient recurrent. Als Pirineus de Catalunya es cria vedella de gran qualitat, que disposa de segell IGP. La maduració de set dies, com a mínim, li aporta la tendresa, el gust i la textura que la diferencien de la resta de carns del mercat.

I quan el menjar és bo, i els plats pirinencs ho són, sempre demana sucar-hi pa. I per això res millor que el pa amb segell IGP Pa de Pagès Català. En trobaràs en alguns forns i restaurants de la zona. Es tracta d’un pa tradicional, rodó, de crosta gruixuda i cruixent i molla esponjosa. És tan bo pel seu procés d’elaboració, que es fa seguint els mètodes tradicionals, amb fermentacions lentes i realitzant manualment, com a mínim, el format.

Al rebost pirinenc també hi té un lloc reservat la poma de Girona, amb segell IGP, i cultivada a la zona més oriental dels Pirineus de Catalunya. Té quatre varietats: golden, gala, granny smith i red delicious.   

Castell d'Encús. Vinyes d'alta muntanya / Marc Castellet

Castell d’Encús. Vinyes d’alta muntanya / Marc Castellet

Marida la cuina pirinenca amb vins

La deliciosa gastronomia dels Pirineus de Catalunya té en els vins un complement perfecte. Ja sigui per acompanyar un àpat o visitant algun dels cellers de la zona després d’una jornada de neu, aprofita la teva escapada pirinenca per descobrir-los. T’ofereixen experiències enoturístiques diverses, des de degustacions tradicionals fins a visites teatralitzades o tractaments de vinoteràpia.  

A la comarca del Pallars Jussà podràs tastar els vins de quatre cellers de la DO Costers del Segre, que formen part de la Ruta del Vi de Lleida. Són els de Castell d’Encús, Mas Garcia Muret, Sauvella i Vila Corona. Els vins que elaboren tenen una personalitat molt marcada pel clima i l’entorn on creixen les vinyes, algunes de les quals plantades a més de 1.000 metres d’altura.

Just a l’extrem oposat dels Pirineus, la comarca de l’Alt Empordà és el bressol d’un bon grapat de cellers de la DO Empordà, inclosos en la Ruta del Vi DO Empordà. En aquest territori la tradició vinícola es remunta fins a 2.000 anys, quan els grecs implantaren les vinyes en aquestes terres.

Ja tens una excusa més per acostar-te als Pirineus de Catalunya a assaborir les seves delícies. Tasta-les i repetiràs.

Et proposem

Una estada amb aromes pirinencs als hotels gastronòmics

Una estada amb aromes pirinencs als hotels gastronòmics

Aquesta és una proposta per a amants del descans i la bona taula. A Catalunya hi ha més de 45 hotels gastronòmics, especialitzats en cuina catalana.

Menjar com un ‘foodie’ als hotels gastronòmics dels Pirineus

Menjar com un ‘foodie’ als hotels gastronòmics dels Pirineus

Aquí en van set Hotels Gastronòmics més perquè vagis on vagis a gaudir de la neu descansis i tastis la seva cuina.